Spanje bang voor wraak en boycot in Chili

Spanje staat klaar om Augusto Pinochet te berechten. Politici hebben opgetogen gereageerd op de uitspraak van de Britse Lords, en de regering heeft beloofd rechter Garzon, die om uitlevering van de generaal heeft gevraagd, niets in de weg te leggen....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Velen van de veertigduizend Spanjaarden in Chili voelen al wekenlang de hete adem van verontwaardigde Pinochet-aanhangers in hun nek. Hun winkels en restaurants in de betere wijken van Santiago worden geboycot. De grotere Spaanse bedrijven worden bestookt met bommeldingen en bedreigingen. De angst dat 'ongecontroleerde' groepen van rechts daadwerkelijk tot acties overgaan, is sinds gisteren toegenomen.

'Dreigementen in Chili moet je serieus nemen, want er lopen 6000 ex-agenten van de DINA en de CNI (politieke politie van Pinochet) rond', verklaarde een woordvoerder van de Bond van Spaanse Instellingen in Chili. De veiligheidsmaatregelen bij de ambassade in Santiago, Spaanse scholen en bedrijven zijn verscherpt.

Sinds de arrestatie van Pinochet wordt de ambassade in Santiago belegerd door aanhangers van de generaal, die anti-Spaanse leuzen schreeuwen en Spaanse vlaggen verbranden. De burgemeester van de wijk waar de ambassade is gevestigd heeft uit protest tegen het uitleveringsverzoek het ophalen van vuilnis gestaakt.

Bedrijven als de luchtvaartmaatschappij Iberia en het Chileense telecommunicatiebedrijf CTC (waarin het Spaanse Telefonica een meerderheidsbelang heeft) hebben herhaaldelijk hun gebouwen moeten ontruimen na een bommelding.

De locale vestiging van de Banco Santander meldt dat klanten op georganiseerde manier hun rekeningen leeghalen en dat soms sommige Chilenen weigeren tegen Spaanse bankbedienden te spreken.

Dinsdagavond ontstond opschudding in Madrid door het bericht dat twee Spaanse toeristen in het noorden van Chili zouden zijn ontvoerd. Maar een e-mail aan familie in Spanje hadden zij laten weten dat zij vastgehouden zouden worden tot na de uitspraak van het Britse Hogerhuis bleek een grap van henzelf.

De Spaanse regering probeerde gisteren de berichten over bedreigingen af te zwakken. Volgens regeringswoordvoerder Pique 'is er geen enkele reden voor Spaanse burgers in Chili ongerust te zijn'. Premier Aznar verklaarde dat hij 'ervan overtuigd is dat de Spaanse belangen in Chili niet bedreigd worden en ook niet bedreigd zullen worden'.

Meer over