Spanjaarden missen interview met koning om lange tenen Rajoy

Wie de publieke Franse televisiezender France 3 ontving, had geluk en kon maandagavond genieten van de interviewdocumentaire Ik, Juan Carlos, koning van Spanje (Yo, Juan Carlos, rey de España). De meeste Spanjaarden zagen echter niets van het biografische televisiedocument, waarin de koning enkele dagen voor zijn aftreden in juni 2014 uitgebreid aan het woord komt.

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos. Het interview met hem is niet op de Spaanse tv te zien. Beeld Getty Images
De voormalige Spaanse koning Juan Carlos. Het interview met hem is niet op de Spaanse tv te zien.Beeld Getty Images

De Spaanse publieke omroep RTVE - medeproducent met Franse Cinétévé - had zijn veto uitgesproken over de uitzending. De reden: de Spaanse premier Rajoy, inmiddels demissionair, kwam er niet in aan het woord. En dus werd Ik, Juan Carlos geweerd van de Spaanse omroep.

De gang van zaken roept herinneringen op aan Nederland halverwege de jaren vijftig. Toen moest het Nederlandse publiek via Der Spiegel in Duitsland vernemen van de laaiende ruzie tussen de toenmalige koningin Juliana en haar echtgemaal prins Bernard over een invloedrijke gebedsgenezeres aan het hof. De Nederlands media, strak aan de lijn van de Rijksvoorlichtingsdienst, durfden hun vingers niet aan te branden aan wat later bekend werd als de Greet Hofmans-affaire.

Zestig jaar na dato lijkt het nu de beurt aan Spanje voor een koninklijk mediadrama. De achtergrond is daarentegen een stuk alledaagser. Premier Mariano Rajoy werd niet uitgenodigd door de Fransen om te spreken over zijn persoonlijke ervaringen met de koning. Volgens de internetkrant eldiario.es, die de zaak uitgebreid onderzocht, liep de verontwaardiging daarover zo hoog op, dat er zelfs een speciale gezant vanuit Madrid naar Parijs werd gestuurd om Rajoy in de documentaire te wurmen. In plaats van de premier figureren de Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, de huidige koning Filips, een zus van de vroegere koning en twee socialistische oud-toppolitici.

Mariano Rajoy. Beeld Reuters
Mariano Rajoy.Beeld Reuters

Alleen directbetrokkenen

Vooral dat laatste stak natuurlijk, maar de documentairemakers waren onverbiddelijk: alleen getuigenissen van directbetrokkenen die een persoonlijk relaas van de vroegere vorst konden geven. En daar hoorde Rajoy - lang in de politiek, maar altijd als een grauwe figurant van het tweede garnituur - duidelijk niet toe.

De kwestie raakt meer dan alleen de lange tenen van de demissionaire premier. De afgelopen jaren werd duidelijk dat zijn conservatieve regering haar autoritaire trekjes niet helemaal in bedwang had. Voor de verkiezingen bleek bij de publieke omroep nog snel een cohort journalisten van conservatieve snit op de redacties benoemd. Dat had merkbare gevolgen in het nieuws en de vele praatprogramma's.

Het Spaanse koninklijk huis zwijgt, maar is not amused over de vage excuses waarmee de documentaire van het Spaanse scherm wordt geweerd. De documentaire zelf brengt overigens weinig schokkend nieuws rond de koning, wel veel historisch materiaal en interessante beelden. Maar niet voor de Spanjaarden dan, want RTVE laat weten de documentaire niet in de programmering te zetten. Spanje zal moeten wachten op een nieuwe regering die de beelden vrijgeeft.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over