Spanjaarden gepaaid met lagere inkomstenbelasting

Een cadeautje voor de belastingbetaler van de Spaanse regering van premier Rajoy bedreigt de verhouding tussen Spanje en de Europese Commissie. Spanje dreigt het terugdringen van zijn begrotingstekort te verzaken nu de belastingbetalers een verlaging van de inkomstenbelasting krijgen, waarschuwde eurocommissaris Olli Rehn deze week.

MADRID - Daarmee weersprak Rehn de verzekering van de Spaanse belastingminister Cristóbal Montoro dat door de verlaging geen belastingcent minder in de Spaanse staatskas terechtkomt.

'Deze verlaging hebben we altijd gewild, maar nooit kunnen realiseren', verklaarde Mariano Rajoy zijn belastingplannen. Dankzij de offers van de Spanjaarden trekt de economie weer aan, aldus de premier. In werkelijkheid is hij zo vrijgevig vanwege de rampzalige electorale uitzichten voor de conservatieve regeringspartij.

Veel kiezers reageerden twee jaar geleden al woedend toen de premier de belastingen fors verhoogde in plaats van verlaagde, zoals hij in de verkiezingsstrijd had beloofd. De schrik bij de regeringspartij zit er pas goed in na de laatste Europese verkiezingen. Hoewel de Partido Popular als grootste eindigde, bleek de regeringspartij zo veel aanhang te hebben verloren dat er van een riante meerderheidspositie niets is overgebleven.

Rajoy presenteerde de plannen als een fiscale stimuleringsmaatregel die de economie verder uit het moeras moet trekken. 'De plannen brengen meer werkgelegenheid en meer productiviteit', aldus de premier. Volgens hem is er budgettaire ruimte nu de belastinginkomsten na jaren van forse krimp weer aantrekken.

De plannen die vrijdagavond werden bekendgemaakt, maar waarvan veel details pas de afgelopen dagen naar buiten kwamen, ogen als een forse lastenvermindering voor de lagere en middeninkomens: van 25 procent tot 19 procent in de laagste tariefgroep en van 52 tot 45 procent in de hoogste, minder lasten voor weinig verdienende zzp'ers en geen verhogingen van btw-tarieven, zoals Brussel wil. En ook nog een verlaging van de vennootschapsbelasting voor de grotere ondernemingen, nu 30 procent, tot 25 procent in 2016.

In Brussel wordt met groeiende ergernis gekeken naar de manier waarop de regering-Rajoy de Spaanse staatsfinanciën aanpakt. Het belastingplan dat in allerijl werd ontworpen zonder dat de Europese Commissie werd gepolst, is nog op een aantal punten onduidelijk, zo wordt geklaagd. Bijvoorbeeld als het gaat om de effecten op de toekomstige begrotingstekorten. De dringende aanbevelingen van Brussel om de omzetbelasting verder te verhogen, worden daarentegen grotendeels in de wind geslagen.

undefined

Timing

Hoewel de belastingmaatregel vooral om electorale redenen is genomen, is de timing niet slecht. Brussel kan met al zijn Europese opvolgingskwesties even geen harde confrontatie met Spanje gebruiken. Dankzij de Europese Centrale Bank kan Spanje weer tegen een zeer lage risico-opslag op de markt terecht om zijn staatsschuld te financieren. Maar zowel bij de Europese Centrale Bank als bij de commissie is al gewaarschuwd dat het gunstige klimaat op de schuldenmarkt mogelijk kan omslaan.

Het parlement moet de belastingplannen nog goedkeuren. Protest klinkt al tegen het verminderen van het aantal tariefgroepen van vijf tot zeven, waardoor grensgevallen ondanks de tariefsverlagingen toch meer moeten afdragen. De linkse oppositie heeft vooral kritiek op de belasting die juist wordt ingevoerd op ontslagvergoeding, voorheen vrijgesteld en een spaarpotje voor Spanjaarden die worden ontslagen. Maar naar verwachting zullen de plannen dankzij de absolute parlementsmeerderheid van de conservatieve regering zonder al te veel aanpassingen worden doorgevoerd.

undefined

Meer over