Spanjaard Marí nieuwe directeur Witte de With

Bij Witte de With, het centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam, is de Spanjaard Bartomeu Marí benoemd tot directeur als opvolger van de Belg Chris Dercon....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De keuze op Marí viel na een grondige selectie, waarbij met Nederlandse en buitenlandse kandidaten is gesproken. Marí komt op het bestuur van het centrum over 'als een gedreven persoon, die zeer bekend is met en in de internationale kunstwereld en die het beleid van Witte de With op een geheel eigen wijze zal voortzetten'.

Marí zal op 1 november in dienst treden. Chris Dercon blijft tegelijk nog tot het eind van het jaar als directeur aan. Daarna stapt hij over naar museum Boymans-van Beuningen. De aanstelling van Marí geldt in principe voor drie jaar en kan daarna verlengd worden. De tentoonstelling van Eleanor Bond en Brandt Junceau (28 oktober-31 december) en de expositie met werk van Edwaerd Muybridge, Carl Andre, Marcel Broodthaers en Jan Dibbets (20 januari-3 maart) zijn de laatste tentoonstellingen in het centrum van Chris Dercon. Vanaf maart volgend jaar wordt het programma samengesteld door Bartomeu Marí.

Marí organiseerde zijn eerste tentoonstelling met werk van Joseph Kosuth in 1987 in Barcelona. Hetzelfde jaar was hij mede-oprichter van het tijdschrift El Guia. Hij schreef ook kunstrecensies voor de Catalaanse krant Avui. Van 1989 tot 1993 was hij conservator bij de Fondation pour l'Architecture in Brussel, waar hij een lange reeks tentoonstellingen en catalogi produceerde. Als conservator bij het IVAM organiseerde hij overzichtstentoonstellingen van Raoul Hausmann en Hermann Pitz, waarbij omvangrijke monografiëen verschenen. Hij schreef artikelen en produceerde films en video's. Marí is in 1966 geboren op Ibiza.

Meer over