Spanjaard Contador heerst als vanouds

'Een van de mooiste overwinningen in mijn loopbaan', zei Alberto Contador na afloop van de vijfde rit in Tirreno-Adriatico. Je hoeft niet veel van wielrennen te weten om die woorden te kunnen wegen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

AMSTERDAM - Contador is de succesvolste coureur die nog in het peloton rondrijdt. In alle drie grote ronden was de 31-jarige Spanjaard al eens de sterkste. Omstreden is hij eveneens, want in zijn imponerende erelijst zijn ook heel wat kruisjes terechtgekomen. Niet elke zege bleek rechtmatig geboekt.

En afgeschreven, dat was Alberto Contador ook meer dan eens. Vorig jaar in de Ronde van Frankrijk was hij een schim van El Pistolero, de machthebber die op de eindstreep met een denkbeeldig pistool de concurrentie aan flarden schoot.

Hij eindigde in Parijs als vierde en zo bleef zijn erelijst van 2013 buitengewoon karig. Eerste plaats in het ploegenklassement van Tirreno-Adriatico, dat was het wel zo'n beetje.

Maar nu, in dezelfde rittenkoers, fonkelt zijn ster als vanouds na een rit die vooraf al tot de verbeelding sprak. De aankomst lag in Guardiagrele na een slotklim met een gemiddeld stijgingspercentage van 20 procent en uitschieters naar 30 procent.

Acht renners fietsten een voorsprong van elf minuten bij elkaar. In aanloop naar de eerste klim van de dag verhoogde het peloton al het tempo. Op de flanken van de Passo Lanciano werd de lont in het kruitvat gestoken.

Het initiatief daartoe werd genomen door de Colombiaan Nairo Quintana, na de laatste Tour een van de nieuwe helden. Quintana sprong weg, maar kreeg meteen Contador op zijn wiel. De twee favorieten lieten zich weer inlopen, maar Contador demarreerde opnieuw.

Niemand kon de Spanjaard volgen. De Poolse klassementsleider Michal Kwiatkowski, nog zo'n nieuwe held, had op de top vier minuten achterstand. Daar was al duidelijk dat hij zijn blauwe trui zou moeten afgeven.

Alberto Contador vond in Adam Hansen een goede metgezel. Op het vlakke reden de twee naar de drie leiders Geschke, King en De La Cruz. In de laatste klim hield Contador een strak tempo aan. Alleen de Duitser Geschke kon het tempo van Contador op de strook van 30 procent volgen.

Maar een nieuwe versnelling was hem te veel en Contador kwam solo over de streep, zijn tweede ritzege in evenveel dagen. Zijn voorsprong in het klassement is zodanig dat de koers in feite is beslist. Quintana, de nummer twee, heeft een achterstand van ruim twee minuten en Bauke Mollema moet meer dan zes minuten prijsgeven.

Telt in de Tirreno-Adriatico de ervaring, in Parijs-Nice had de jeugd de toekomst. De 24-jarige Colombiaan Carlos Betancur won de rittenkoers. De leeftijd van alle ritwinnaars schommelde rond de 25 jaar. Met één ritzege van Moreno Hofland en twee van Tom-Jelte Slagter was Nederland opmerkelijk succesvol.

undefined

Meer over