Space Encounters wint eerste aanmoedigingsprijs 'toptalent in architectuur'

Het Amsterdamse bureau Space Encounters wint de eerste editie van de Next Step Award voor 'Nederlands toptalent' in de architectuur. De prijs vormt het slotstuk van het Next Step Program, dat door de Branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus (BNA) en ontwikkelaar Synchroon is opgezet om jonge, ondernemende architecten te helpen bij de 'volgende stap' in hun carriere.

Joolz HQ in Amsterdam-Noord. Beeld Jordi Huisman/BNA
Joolz HQ in Amsterdam-Noord.Beeld Jordi Huisman/BNA

De drie genomineerde bureaus werden geselecteerd op basis van een recent gerealiseerd project: Space Encounters met (de transformatie van een machinefabriek tot) het hoofdkantoor van kinderwagenproducent Joolz in Amsterdam Noord, Marc Koehler met zijn Superlofts-woongebouw in de Amsterdamse Houthavens, en De Kort Van Schaik Architecten met een ontmoetingscentrum in het Belgische Moorsel.

De bureaus kregen een jaar lang begeleiding, en presenteerden zich op verschillende evenementen. Winnaar Space Encounters ontvangt 10.000 euro, een serie adviesgesprekken met toparchitecten, onder wie Francine Houben (Mecanoo) en Adriaan Geuze (West 8), plus een opdracht van Synchroon voor de herontwikkeling van de Snorfabriek in Utrecht, waar de prijs donderdag werd uitgereikt.

Space Encounters is in 2015 opgericht door Stijn de Weerd, Remi Versteeg en de broers Joost en Gijs Baks. Laatst genoemde had eerder met Jacco van Wengerden het bureau Baks Van Wengerden, dat in 2013 (als enige Nederlandse architectenbureau) in de architects directory van stijlbijbel Wallpaper stond, de jaarlijks gepubliceerde toptwintig van veelbelovende jonge architecten.

Space Encounters is ook genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017, met hetzelfde project. De winnaars van de vakjuryprijs en de publieksprijs worden op 19 mei bekendgemaakt.

Bekijk hier een bespreking van alle genomineerden voor het Beste Gebouw van het Jaar. Stemmen kan via www.gebouwvanhetjaar.nl.

Beste Gebouw van het Jaar

Negen gebouwen zijn in de race voor de titel ‘Beste Gebouw van het Jaar’, dé Nederlandse architectuurprijs, waarmee de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving wil laten zien. Bekijk hier de genomineerden.

Meer over