Spaanse superloterij maakt Senegalese immigrant rijk

Acht jaar geleden had het weinig gescheeld of hij was verdronken in de gammele sloep die hem samen met zijn vrouw en veertig andere illegale immigranten op de Spaanse kust deed belanden. Maar nu is de 31-jarige Senegalees M.C., die anoniem wil blijven om geen last te krijgen van zijn plotselinge geluk, in een klap 400 duizend euro rijker. Dankzij een superloterij.

Senegalees M.C kan niet geloven dat hij heeft gewonnen. Beeld EPA
Senegalees M.C kan niet geloven dat hij heeft gewonnen.Beeld EPA

De trekking van de Spanje's traditionele Kerstloterij, een gebeurtenis van nationaal belang die het nieuws in het land gedurende dagen gevangen houdt, maakte hem tot de opmerkelijkste winnaar in Roquetas de Mar, het stadje in Almeria waar het winnende lot viel. 'Ik ben een gelukkig man', verklaarde M.C. timide tegenover een lokale krant.

'El Gordo' - 'De Vette' zoals de Kerstloterij bekend staat - verdeelde afgelopen dinsdag 450 miljoen euro onder de bezitters van het winnende lotnummer 79140 in Roquetas del Mar.

Het systeem van lotnummers, onderverdeeld in series, zorgt ervoor dat het winnende lot vaak in een klap duizend of meer inwoners van een dorp of een wijk in een gemeente tot vermogende Spanjaarden maakt.

Groepsgewijs een lotnummer kopen versterkt dit effect. Daar zit vaak een mooi Kerstverhaal tussen. In Roquetas de Mar konden de eigenaren met een tiende lot (de gebruikelijke aanschaf) een kleine 400.000 euro incasseren.

Een eigenaar van een bar in Malaga is dolgelukkig met zijn prijs. Beeld EPA
Een eigenaar van een bar in Malaga is dolgelukkig met zijn prijs.Beeld EPA

Dagloners

Dat bleek dit keer onder meer te gaan om de leerlingen en leraren van een middelbare school en hun families, die samen met anderen die hun lootje met winnend cijfer hadden gekocht in het kantoortje nummer twee van de lokale loterij-organisatie.

M. C. had er, op aandringen van een Marokkaanse vriend, ook een lot gekocht. Roquetas bevindt zich in een 'zee van plastic': het uitgestrekte land- en tuinbouwgebied met zijn eindeloze plastic kassenteelt. Het gebied trekt van oudsher dagloners, onder wie veel immigranten, die er tomaten, komkommers en paprika's plukken.

Veertig procent van de inwoners van Roquetas de Mar zijn buitenlanders. Veel van de nieuwkomers vinden hier het eind van hun Spaanse droom in slecht betaalde baantjes. Zo ook M.C. die dinsdag door bekenden en onbekenden werd omhelsd toen hij in het loterij kantoortje zichtbaar geëmotioneerd zijn prijs kwam innen.

Doorwerken

In 2007 maakte hij de gevaarlijke overtocht naar Spanje, de rest van de familie bleef achter in Senegal. Anders dan veel Spanjaarden, zat hij niet aan de buis gekluisterd om de urenlange trekking van de lootjes van El Gordo te volgen. Pas later kwam hij er achter dat hij deelde in de hoofdprijs.

Tegenover de lokale pers verklaarde M.C. dat hij nog niet wist wat hij met zijn geld gaat doen. Gewoon doorwerken leek op dit moment de beste optie, want het ging hem financieel niet voor de wind de laatste tijd.

'Ik heb nog geen vijf euro op zak', aldus , aldus M.C. Met de hoofdprijs hoopt hij wel zijn familie naar Spanje te kunnen halen, zodat ze in zijn geluk kunnen delen.

Meer over