Spaanse regering vecht resolutie onafhankelijkheid Catalonië aan

Het kabinet van de Spaanse minister-president Mariano Rajoy gaat in beroep bij het Constitutioneel Hof tegen een resolutie die de onafhankelijkheid van Catalonië moet bespoedigen. Deze resolutie werd maandag in het regionaal parlement aangenomen.

Leden van het Catalaanse parlement hielden maandag Spaanse vlaggen omhoog uit protest tegen de motie. Beeld getty
Leden van het Catalaanse parlement hielden maandag Spaanse vlaggen omhoog uit protest tegen de motie.Beeld getty

Met een krappe meerderheid won afgelopen maandag het onafhankelijkheidskamp in het regiobestuur van Catalonië. Het streven is dat Catalonië over achttien maanden een eigen republiek is.

'Dit is geen reactie op een motie die in het regionaal parlement is aangenomen, maar dit gaat om het beschermen van het hele land,' aldus Rajoy tijdens een persconferentie woensdag. Hij zal het niet toestaan dat Catalonië zich afscheidt. Als Catalonië toch onwettig zal handelen, dan zal Spanje 'hard' optreden.

Scepsis

Correspondent Steven Adolf was maandag in het Catalaanse parlement. In de wandelgangen van het parlement heerst scepsis, schrijft hij in een reportage (+).

Referendum

Het constitutioneel hof blokkeerde in het verleden stappen naar onafhankelijkheid, maar de in het Catalaanse parlement aangenomen motie draagt de regionale regering uitdrukkelijk op het oordeel van de Spaanse rechter naast zich neer te leggen. De nieuwe regering krijgt dertig dagen de tijd om een begin te maken met het opstellen van een nieuwe Catalaanse grondwet, waarover later in een referendum zal worden gestemd. Ook moet de regering een nieuwe belastingdienst en een systeem voor sociale zekerheid op poten zetten.

Volgens peilingen wil het merendeel van de 7,5 miljoen Catalanen een referendum over afscheiding, maar houden voor- en tegenstanders van afscheiding elkaar ongeveer in evenwicht. Pro-afscheidingspartijen behaalden bij de regionale verkiezingen in september een meerderheid van 72 zetels op basis van slechts 48 procent van de stemmen. Dit komt door bepalingen in de kieswet, waardoor de stemmen in plattelandsgebieden - waar meer mensen voor afscheiding zijn - zwaarder tellen dan die in stedelijke gebieden.

Mensen zwaaien met Spaanse vlaggen naast de onafhankelijkheidsvlag van de Catalanen. Beeld getty
Mensen zwaaien met Spaanse vlaggen naast de onafhankelijkheidsvlag van de Catalanen.Beeld getty
Meer over