nieuwsspanje

Spaanse regering grijpt in: nieuwe gedeeltelijke lockdown in Madrid

In de Spaanse stad Madrid wordt opnieuw een gedeeltelijke lockdown ingevoerd om het snel om zich heen grijpende coronavirus een halt toe te roepen. 

Mondkapjesdragers op de Gran Vía, een drukke straat in Madrid.Beeld Getty Images

Inwoners mogen niet meer de stad in of uit zonder geldige reden, speeltuinen gaan weer dicht, openingstijden van winkels en horeca worden beperkt en bijeenkomsten van meer dan zes personen zijn verboden.

De maatregelen zijn woensdag goedgekeurd door de linkse regering van Pedro Sánchez en gelden voor alle steden met meer dan 100 duizend inwoners en een vergelijkbare snelle coronaverspreiding. In praktijk geldt het echter vooral voor de metropool Madrid, zo gaf minister Salvador Illa van Volksgezondheid toe. Het regeringsbesluit werd genomen na overleg met de zeventien autonome regio’s van Spanje die verantwoordelijk zijn voor de openbare gezondheidszorg.

De aanscherping van de maatregelen volgt op toenemende onvrede over de regionale aanpak van corona in Spanje. Burgers in regio’s waar het virus opnieuw opspeelt vonden dat de centrale regering de regie naar zich toe moest trekken. Vooral in Madrid was kritiek op het beleid van het centrumrechtse stadsbestuur dat alleen restricties leek te willen opleggen in arme buurten waar veel migranten en Spanjaarden met lage inkomens wonen.

Hoewel de Spaanse premier had aangedrongen op ruimere maatregelen in de hele stad, weigerde het Madrileense stadsbestuur dit omdat het de economie niet verder wilde beschadigen. Vandaar dat centraal ingrijpen niet kon uitblijven.

Madrid is inmiddels het epicentrum van de tweede coronagolf in Spanje met een gemiddelde besmettingsgraad over de afgelopen twee weken van 784 per 100 duizend inwoners. Dat is 2,5 keer hoger dan het landelijke gemiddelde en zeven keer hoger dan het gemiddelde in Europa, zo meldt persbureau AP.

Inwoners van Madrid vrezen dat de maatregelen ontoereikend zijn. ‘De regering moet boetes uitdelen aan iedereen die de regels overtreedt, zoals jonge mensen’, zo zei de Madrileense taxichauffeur Carlos Medrano tegen persbureau Reuters. ‘Mensen gaan zich pas gedragen als je ze in hun portemonnee treft.’

Op het eiland Ibiza werden de maatregelen woensdag eveneens verscherpt nadat het aantal snel is opgelopen en inmiddels drie keer hoger ligt dan op de rest van de Balearische eilanden. Mensen wordt verzocht thuis te blijven en alleen voor noodzakelijke boodschappen en activiteiten naar buiten te gaan. Bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden en bars en restaurants op het feesteiland gaan vanaf 10 uur ’s avonds dicht.

Meer over