Spaanse prinses valt voor handballende Bask

Barcelona heeft de veiligste riolen van het westelijk halfrond. Wekenlang hebben politiemensen met man en macht putdeksels gelicht, zijn afgedaald in de diepte en opgelucht weer boven gekomen....

Van onze correspondent

Cees Zoon

BARCELONA

De Catalaanse hoofdstad heeft zich opgepoetst om de royalty van heinde en verre gepast te ontvangen. De stad is koortsachtig als in de dagen van de Olympische Spelen in 1992. Niet alleen omdat zo veel koninklijke gasten Barcelona aandoen, maar ook omdat de ogen van de wereld weer even op de stad gericht zullen zijn. Want la boda, het huwelijk, wil voorwaar niemand missen. Wie er niet bij kan zijn, kan de televisieversie van regisseuse Pilar Miro tot zich nemen.

Cristina de Borbón, de jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos, treedt vandaag in het huwelijk. De prinses heeft er geen haast mee gemaakt, maar nu, 32 jaar oud, acht zij het moment gekomen. De gelukkige bruidegom is 1,97 meter lang, heeft schoenmaat 47, en is linkshandig. Mogelijk nog opvallender is zijn beroep: handballer. En om de verrassing compleet te maken, hij is een Bask.

De 29-jarige Inaki Urdangarin is een van de populairste sporters van Spanje. Hij is handballer om den brode bij de FC Barcelona en speelt met enige regelmaat de sterren van de hemel in het Spaanse nationale team.

Dat deed hij zozeer tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Atlanta, dat de prinses prompt voor hem viel. Zij is de sportiefste prinses van Europa en een verwoed wedstrijdzeilster, die in Barcelona aan de Spelen deelnam. Alles bij elkaar voldoende voor de Spaanse pers om te spreken van 'het Olympische huwelijk'.

Cynici noemen het wel erg toevallig en te mooi om waar te zijn. De dochter van de Spaanse koning die een Bask trouwt en nog wel in de kathedraal van Barcelona. Daarmee zijn in een handomdraai de twee opstandigste gewesten van Spanje aan het koningshuis verbonden. Maar deze visie, die het voortbestaan van koninklijke verstandshuwelijken zou bewijzen, is veruit in de minderheid.

Het Spaanse koningshuis is bijzonder populair. Om te beginnen koning Juan Carlos, een innemende en sportieve man, op wiens sympathie Urdangarin van stond af aan mocht rekenen. Juan Carlos werd 'opgeleid' door dictator Franco, maar liet zich direct na diens dood en zijn eigen kroning kennen als een overtuigd democraat. De twijfelaars trok hij in 1981 over de streep met zijn kordate optreden tijdens de staatsgreeppoging van kolonel Tejero.

De troonopvolger, de boomlange prins Felipe, wordt eveneens op handen gedragen. De enige kritiek op hem, dezer dagen natuurlijk weer extra actueel, is dat hij nog altijd geen huwelijksplannen heeft. Felipe heeft niet eens een novia, een verloofde of een vaste vriendin, terwijl hij toch al dertig is. Maar een van de populaire bladen wreef deze week nog wat zout in de Britse wond met de stellige kop: 'Het Spaanse koningshuis neemt de plaats van het Britse in als voorbeeldmonarchie.'

Het Huis van Bourbon is in geen eeuwigheid verwikkeld geweest in schandalen. Het huwelijk van de oudste telg, prinses Elena, een paar jaar terug in Sevilla, geldt nog altijd als een voorbeeldig sprookjeshuwelijk. Prinses Cristina is populair omdat zij zo gewoon is: vriendelijk, sportief, veeltalig en met een vaste baan bij een kunststichting waar zij fototentoonstellingen organiseert. De prinses woont al jaren in Barcelona.

De politie heeft een ongehoorde veiligheidsoperatie opgezet, waarbij 4500 manschappen zijn betrokken. De vrees voor een aanslag van de Baskische terreurorganisatie blijft bestaan. De bewoners van alle panden in een wijde straal rond de kathedraal zijn een voor een gescreend en de portiers mogen vanaf gisteren alleen de bewoners zelf toelaten.

Dat betekent een zeperd voor een deel van de 'verhuurders' van balkonnetjes. Al maandenlang adverteren bewoners langs de route van het bruidspaar in de lokale pers om hun balkon tegen forse betaling beschikbaar te stellen. Een televisiestation zou 30 miljoen peseta (4,5 ton) hebben geboden om een week lang over een van de geprivilegieerde woningen te kunnen beschikken.

Vijftienhonderd officiële genodigden komen naar Barcelona. Een gezelschap waarin de sportlieden en de royalty de hoofdmoot vormen. De koninklijke paren van Zweden en Noorwegen, Reinier van Monaco en koningin Noor van Jordanië zijn present. De Britse konigin Elizabeth zendt haar jongste zoon, prins Edward. Met enige verbazing heeft de Spaanse pers de 'lage rang' van de afvaardiging van het Huis van Oranje vastgesteld: koningin Beatrix laat zich vertegenwoordigen door neven Maurits en Floris.

Meer over