Spaanse prinses nu officieel beschuldigd

Prinses Cristina, de jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos, is door de Spaanse rechter in staat van beschuldiging gesteld. Zij wordt verdacht van het witwassen van zwart geld en belastingfraude in de zaak die loopt tegen haar echtgenoot, Iñaki Urdangarin.

MADRID - De prinses zal begin maart voor de rechter in Palma de Mallorca moeten verschijnen, zo werd gisterochtend bekendgemaakt. De aanklacht wordt gezien als een klap voor de reputatie van Spanjes koninklijke huis.

De beschuldiging tegen de prinses betreft de corruptiezaak Nóos die al drie jaar wordt onderzocht door justitie. Voormalig handbal-international Urdangarin wordt hierin verdacht van het ten onrechte opstrijken van bijna 6 miljoen euro subsidies die werden verstrekt voor fake-opdrachten. Het geld was afkomstig van lokale overheden in handen van de regerende conservatieve volkspartij.

De rol van prinses Cristina dook de afgelopen jaren met regelmaat op in deze zaak. De prinses had zitting in het bestuur van de stichting Nóos die werd gebruikt om subsidiegelden door te sluizen. Belastend daarbij waren vooral de verklaringen van de voormalige zakenpartner van haar man, samen met zijn eigen vrouw eveneens beschuldigd van fraude. Deze deponeerde een reeks aan e-mails waaruit bleek dat Cristina goed op de hoogte werd gehouden van de activiteiten binnen Nóos. Met het corruptiegeld werd bovendien een luxueuze villa door de familie Urdangarin aangeschaft.

De staat van beschuldiging van zijn dochter geldt als een nieuwe slag voor het imago van de Spaanse koning Juan Carlos (76). Deze trad afgelopen maandag voor het eerst weer publiekelijk op na een maandenlange afwezigheid wegens een nieuwe heupoperatie. Op krukken, zichtbaar vermoeid en licht hakkelend hield de koning een korte nieuwjaarstoespraak voor de militaire top van het land.

Het aanhoudend gekwakkel met de gezondheid van de koning leidde vorig jaar al tot suggesties dat het wellicht tijd was voor de abdicatie van de troon. De positie van de koning was toen al ondergraven door het schandaal rond zijn schoonzoon en zijn eigen aanwezigheid bij een omstreden olifantenjacht in Botswana waarvan de koning terugkeerde met een gebroken heup. Maar in zijn kersttoespraak op televisie maakte Juan Carlos duidelijk dat hij er niet over peinst om af te treden.

In Spanje worden echter steeds meer vraagtekens gezet of de koning wel in staat is om zijn rol naar behoren te vervullen. Die omvat aanzienlijk meer dan lintjes knippen en andere protocollaire activiteiten. Grootste zorg dit jaar zijn de afscheidingsplannen van Catalaanse nationalisten die de Spaanse nationale eenheid op de proef stellen. De koning zou hier een belangrijke bemiddelende rol in moeten spelen. Kroonprins Felipe, die de afgelopen maanden al de honneurs voor zijn vader waarneemt, lijkt volgens de peilingen op steeds meer vertrouwen te kunnen rekenen.

Twee jaar geleden, toen de zaak tegen zijn schoonzoon op gang kwam, liet de koning in zijn kersttoespraak weten dat alle Spanjaarden 'voor de wet gelijk zijn', met een duidelijke referentie aan zijn eigen familie. Urdangarin en Cristina verdwenen van de familiekiekjes en de officiële bijeenkomsten van het koninklijke huis. Het wassen beeld van Urdangarin werd uit het koninklijke kabinet in het museum in Madrid verwijderd.

In het slepende vooronderzoek in de kwestie bleef de prinses tot dusver buiten schot. De Spaanse hoofdprocureur-generaal liet herhaaldelijk weten dat er geen aanleiding bestond de prinses te vervolgen. De betrokken rechter-commissaris meent echter dat er voldoende bewijs ligt voor een officiële beschuldiging.

Het koninklijk huis liet gisteren in een korte verklaring weten de besluiten van justitie te respecteren.

undefined

Meer over