Spaanse prinses Cristina is veel vergeten in de rechtbank

MADRID - Alsof ze een lint kwam doorknippen - een ontspannen glimlach, de journalisten achter de dranghekken vriendelijk begroetend - stapte prinses Cristina, de jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos, zaterdagochtend uit een eenvoudige Ford stationcar die haar voor de deur van de rechtbank in Palma de Mallorca af zette. Duidelijk hoorbaar waren de fluitconcerten en het boegeroep van de demonstranten die zich met protestborden en Republikeinse vlaggen een straat verderop hadden verzameld.

De prinses werd zes en een half uur ondervraagd door de onderzoeksrechter als verdachte van belastingfraude en het witwassen van zwart geld in het miljoenenschandaal met subsidies waarin haar man Iñaki Urdangarin de hoofdrol speelt.

Hetverhoor vond plaats achter gesloten deuren; camera's, publiek en pers werden niet toegelaten. Maar uit de verklaringen na afloop van de advocaten en de vertegenwoordigers van de aanklagende partijen bleek dat Cristina op veel van de gedetailleerde vragen het antwoord schuldig bleef. De prinses was veel vergeten. Ze zat dan wel in het bestuur van de stichting die voor zes miljoen euro aan subsidies opstreek voor verzonnen opdrachten, toch had ze zich nooit beziggehouden met die zaken. 'Ik vertrouwde mijn man', zo verklaarde Cristina.

'Het was een voorbeeldig verhoor', zo verklaarde niettemin de hoofdadvocaat van de prinses, de Catalaanse oud-politicus Miquel Roca, na afloop. Tot in de details was de prinses doorgezaagd over de betalingen uit de zaak van haar man, inclusief snoepreisjes en de volledige verzameling Harry Potterboeken voor de kinderen. Zwarte uitbetalingen waren er niet geweest, aldus Cristina. En de aankoop van een miljoenenvilla was betaald met een lening van haar vader.

De groepen die de prinses hebben aangeklaagd waren minder onder de indruk. Zij onderstreepten na afloop dat de prinses een centrale rol had gespeeld in de fraude en oplichting met de subsidies. 'Het is flauwekul als je verklaart dat je niet weet wie je rekeningen betaalt', aldus een van de advocaten van de aanklagers.

Nadat de koning naar aanleiding van het schandaal rond zijn schoonzoon publiekelijk had verklaard dat in Spanje iedereen gelijk is voor de wet, werd het rechtbankoptreden van Cristina onder de loep gelegd. De prinses moest net als iedereen haar mobiele telefoon bij de ingang achterlaten en door het veiligheidspoortje. Kritiek was er op het besluit van de rechter dat de prinses om veiligheidsredenen voor de deur mocht worden afgezet, in plaats van zoals gebruikelijk het hellende straatje naar de rechtbank te moeten afwandelen. Haar man had bij zijn verhoor die afdaling wel gemaakt, wat door demonstranten werd benut door luidkeels hun protest te laten horen. Ook de afwezigheid van publiek of camera's in de zaal kon rekenen op commentaar: iedereen is gelijk voor de wet, maar sommigen zijn kennelijk gelijker dan anderen.

De rechter moet nu uitmaken of het tot verdere vervolging komt. Dat kan langere tijd in beslag nemen. Maar de schade voor het koninklijk huis is hoe dan ook groot. Het beeld van de prinses die de rechtbank binnenstapt, valt niet meer uit te wissen.

De verwachting is dat Cristina, zevende in de lijn van successie, voorlopig niet meer valt te zien bij officiële optredens en misschien wel voor altijd uit het koninklijke protocol wordt geschrapt. Van het meest fotogenieke en populaire echtpaar zijn Cristina en haar man verworden tot een last die de Spaanse monarchie ernstig in het nauw heeft gebracht. Dit nadat koning Juan Carlos de afgelopen jaren zelf in opspraak kwam door een olifantenjacht in Botswana en het gekwakkel met zijn gezondheid.

undefined

Meer over