Spaanse prijs voor Nederlandse sociologe

De Nederlandse sociologe Saskia Sassen krijgt de Spaanse Prins van Asturiëprijs. Dat is woensdag bekendgemaakt. Sassen, die onder meer doceert aan de Columbia University in New York, is bekend door haar onderzoeken naar globalisering en internationale migratie.

De Prins van Asturiëprijs geldt ook wel als de Spaanse variant van de Nobelprijs. De jury kende Sassen de onderscheiding toe voor haar 'bijdrage aan de stedelijke sociologie en de analyse van de sociale, economische en politieke dimensies van de globalisering'.

Enige vrouw
Sassen is een van de meest geciteerde wetenschappers in haar vakgebied. Ze is de enige vrouw in de top 10 van de citatie-ranglijst SSCI, waarop ook gerenommeerde namen staan als Jürgen Habermas en Anthony Giddens.

Sassen is onder meer bekend van haar concept van de 'wereldstad', dat inmiddels gemeengoed is. Onder Sassens belangrijke werken zijn The Mobility of Labor and Capital (1988) en The Global City (1991).

Sassen werd in 1949 geboren in Den Haag, maar bracht haar jeugd door in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waarheen haar vader, de SS'er Willem Sassen, na de Tweede Wereldoorlog was gevlucht. Zij studeerde sociologie en economie aan de University of Notre Dame in de Amerikaanse staat Indiana. Daarnaast behaalde zij een masterdiploma in de filosofie in de Franse stad Poitiers.

De Prins van Asturiëprijs wordt in oktober uitgereikt door de Spaanse kroonprins Felipe, die de titel prins van Asturië draagt.

Meer over