'Spaanse premier wist alles van de doodseskaders'

De ex-directeur van de Spaanse paramilitaire politie heeft voormalig premier Felipe Gonzalez woensdag beschuldigd van betrokkenheid bij de 'smerige oorlog' tegen Baskische separatisten....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

MADRID

Hij zei dat Gonzalez' voormalig minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo hem in 1990 had verteld dat Gonzalez 'van alles op de hoogte was'.

Gonzalez heeft altijd ontkend dat hij wist van het bestaan van de doodseskaders, die bekend stonden als de Antiterroristische Bevrijdingsgroepen (GAL). Deze paramilitaire eenheden voerden tussen 1983 en 1987 minstens 22 aanslagen uit op Baskische separatisten, waarbij 27 personen om het leven kwamen.

Eerder deze maand sprak het Hooggerechtshof Gonzalez vrij van elke betrokkenheid bij de GAL. Wel stelde de rechtbank Barrionuevo in staat van beschuldiging wegens het opzetten van de doodseskaders.

Ex-politiechef Roldan is zelf aangeklaagd wegens corruptie, verduistering en valsheid in geschrifte. Justitie eiste maandag 32 jaar celstraf en ruim dertien miljoen gulden boete tegen Roldan.

Meer over