Spaanse premier wil parlementszitting over terreur tegen ETA González wil zijn naam zuiveren

De Spaanse premier Felipe González roept het parlement terug van reces om zich daar midden volgende week te verdedigen tegen de beschuldigingen dat hij persoonlijk op de hoogte is geweest van de 'smerige oorlog' tegen de ETA-terroristen in de jaren tachtig....

AFP, Reuter

MADRID

Het parlement is op reces tot september, maar González hoopt de politieke schade te kunnen beperken door zich zo snel mogelijk in het openbaar te verantwoorden. De premier herhaalde gisteren dat hij niets met de Antiterroristische Bevrijdingsgroepen (GAL) te maken heeft gehad, die tussen 1983 en 1987 zeker 22 Baskische separatisten hebben vermoord.

De voormalig secretaris-generaal van de Spaanse Socialistische Partij (PSOE) in de Baskische provincie Viscaya, Ricardo Garcia Damborenea, zei donderdag dat de oprichting van de GAL een 'politiek strategische beslissing' was, die in 1983 mede door de premier werd genomen.

De Spaanse premier, die in 1982 aan de macht kwam, overweegt Damborenea wegens laster aan te klagen. Volgens González is de beschuldiging een regelrechte aanval op de regering. De premier zei Damborenea, die in 1990 uit de PSOE werd gezet en vorig jaar campagne voerde voor de rechtse Volkspartij (PP), hoogstens één keer te hebben ontmoet en hem verder niet te kennen.

Tegen Damborenea loopt een onderzoek wegens zijn betrokkenheid bij de GAL, misschien dat hij daarom probeert de verantwoordelijkheid af te schuiven op hoger geplaatsten, aldus González. Spaanse kranten speculeren al maanden over de directe betrokkenheid van de premier bij het GAL-schandaal. Gonzàlez werd daarbij onder de naam 'Mr X' opgevoerd als het brein achter de operatie.

De krant El País sprak gisteren van 'een politieke bom die ten overstaan van het parlement onschadelijk moet worden gemaakt'. De regering-González verloor begin deze week haar parlementaire meerderheid, doordat de Catalaanse nationalisten (CiU) hun gedoogsteun introkken. De PSOE heeft 159 van de 350 zetels in het parlement.

Meer over