Spaanse premier Rajoy te kijk gezet door Catalaanse radiograp

Het rommelt al een tijdje tussen Spanje en de Catalanen. Referenda over onafhankelijkheid, parlementaire resoluties over afscheiding van Madrid en een kersverse Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont die heeft verklaard Catalonië in achttien maanden klaar te stomen om 'een zelfstandige republiek' te worden. In Spanje moeten ze niets hebben van deze separatistische aspiraties van de noordoostelijke regio. De Spaanse premier Mariano Rajoy is zelfs rabiaat tegen een Catalaanse afscheiding en weigert nog langer contact op te nemen met de Catalanen om ze erop te wijzen dat hun plannen indruisen tegen de Spaanse grondwet. Maar plots hing Puigdemont vanochtend aan de telefoon. Althans, dat dácht Rajoy.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld EFE
Beeld EFE

'President, hoe is het ermee', vroeg een zichtbaar verraste Rajoy aan zijn Catalaanse gesprekspartner. Om er direct joviaal aan toe te voegen dat hij en Puigdemont elkaar in het verleden al eens hadden ontmoet. 'Dat was bij de opening van de AVE (de hogesnelheidstrein) naar Girona. U was daar toen nog burgemeester van Girona.'

Wat Rajoy dan niet weet, is dat de man aan de andere kant van de lijn niet de Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont is, maar radio-dj Carles Pérez van de Catalaanse zender Ràdio Flaixbac. En dat Rajoy live te horen is in het programma El Matí i la mare que el va parir (De morgen en de moeder die hem baarde)

Pérez laat Rajoy weten blij te zijn dat de Spaanse premier zich hun 'ontmoeting' herinnert en komt dan ter zake: 'U en ik zouden eens met elkaar moeten afspreken. Catalonië heeft met mij nu een nieuwe onderhandelaar. En ook al weten we allebei wat we vinden en tegen elkaar zullen zeggen, denk ik dat we dat officieel moeten maken.'

Verklaring

Rajoy is het helemaal met zijn gesprekpartner eens. 'Ik kan u maandag 25 januari bellen. En aangezien mijn agenda tamelijk leeg is, kunnen we binnen 24 uur tot 48 uur elkaar zien.' Radio-dj Pérez besluit dan te verklappen dat het een grap betreft; bedoeld om de politieke spanning tussen Spanje en Catalonië wat weg te nemen. Rajoy lijkt not amused: 'Dit is niet serieus. U zult begrijpen dat dit niet serieus is.' Om vervolgens te vragen naar de radiozender en de telefoon op te hangen.

In een verklaring heeft Rajoy inmiddels toegegeven dat hij slachtoffer is geworden van een radiograp. Triomfantelijk wees de Spaanse premier er wel op dat uit het gesprek is gebleken dat hij open staat voor een dialoog met de Catalanen. Al zal het initiatief niet bij hem liggen, voegde Rajoy er gelijk aan toe.

Patstelling

Rajoys woorden lijken in Spanje echter verloren te gaan in de vele verbaasde reacties op social media en online commentaren. Velen vragen zich verbaasd af hoe het mogelijk is om zo makkelijk de Spaanse premier zelf aan de telefoon te krijgen.

Anderen wijzen er weer fijntjes op dat ze in Catalonië blijkbaar meer op hun hoede zijn: woensdag probeerde radio-dj Pérez door zichzelf voor te doen als Rajoy dezelfde grap uit te halen bij de Catalaanse regiopremier Puigdemont. Pérez poging mislukte echter.

Maar wat vooral verkeerd is gevallen bij de critici, is Rajoys opmerking dat zijn agenda tamelijk leeg zou zijn. Ruim een maand geleden werden in Spanje verkiezingen gehouden. Een nieuwe regering is er echter nog niet en die lijkt er ook niet snel te komen. Rajoy, die bij de verkiezingen zijn meerderheid verloor maar wiens Partido Popular wel de grootste fractie behield, kan niemand vinden die met hem een nieuwe regering wil vormen. Een dergelijke politieke patstelling heeft zich sinds 1975, toen Spanje na bijna veertig jaar dictatuur onder Franco weer een democratie werd, nog niet eerder voorgedaan.

Meer over