Spaanse premier Rajoy niet meer welkom in thuisstad Pontevedra

De Spaanse gemeente Pontevedra heeft premier Mariano Rajoy uitgeroepen tot persona non grata. In een tumultueuze raadsvergadering besloot een meerderheid van de raadsleden maandag een motie te steun waarin staat dat Rajoy niet langer welkom is in de stad in de regio Galicië. Een persoonlijke klap voor Rajoy, die in Pontevedra opgroeide, daar zijn eerste politieke stappen zette en er zijn echtgenote Elvira Fernández ontmoette.

Mariano Rajoy.Beeld epa

De motie was ingediend door de socialistische PSdeG-PSOE en de lokale partij Marea de Pontevedra, en werd gesteund door de regerende Bloque Nacionalista Galego (BNG). Met het voorstel wilden de partijen hun afkeuring laten blijken dat Rajoy en de Spaanse regering in Madrid akkoord zijn gegaan met een omstreden verlenging van een vergunning voor een papierfabriek van het bedrijf Ence.

De vergunning voor de papierfabriek, gelegen nabij waar de ria Pontevedra en de Atlantische Oceaan samenkomen, zou aanvankelijk in 2018 aflopen. Toch gaf de regering-Rajoy, die sinds de verkiezingen van 20 december demissionair bestuurt, onlangs groen licht voor een concessie van nog eens zestig jaar. Bovendien werden, ondanks de breed geuite zorgen van de bevolking van Pontevedra over de negatieve effecten van de papierfabriek voor het milieu, geen aanvullende voorwaarden bij Ence bedongen.

Geschreeuw

'Rajoy heeft niet aan de verwachtingen voldaan die de inwoners van Pontevedra zouden moeten hebben van een premier die afkomstig is uit Pontevedra', vatte burgemeester Miguel Anxo Fernández Lores de algemene stemming onder de ruim tachtigduizend bewoners van de Galicische stad. Dus volgde maandagmiddag een vergadering in het stadhuis van Pontevedra om over Rajoy te stemmen.

Op de publieke tribune schreeuwden voor en tegenstanders van de Spaanse premier, die dezer dagen gelaten moet toezien hoe PSOE-leider Pedro Sánchez een nieuwe Spaanse regering probeert te vormen. Op het moment van de stemming verlieten de raadsleden van Rajoys Partido Popular demonstratief de raadzaal.

Diverse Spaanse media noemen de motie al 'de tweede klap voor Rajoy in Pontevedra'. De eerste klap, letterlijk, vond plaats tijdens de verkiezingscampagne voor de landelijke stembusgang afgelopen december. Rajoy poseerde destijds midden op straat voor omstanders die met hem op de foto wilden, toen plotseling een jongen van 17 hem een keiharde klap in het gezicht gaf. Door de klap viel Rajoys bril van zijn neus en liep hij een blauwe plek op.

Demonstranten in Pontevedra, met borden dat Rajoy 'zeer welkom' is.Beeld epa
Rajoy.Beeld epa
Meer over