Spaanse politie zoekt nog vijf Marokkanen

Het politieonderzoek naar de treinaanslagen in Madrid heeft zich toegespitst op een groep van zes Marokkanen, die ervan worden verdacht de daders te zijn....

APReuters en AFP

Als brein achter de aanslagen heeft de Spaanse pers dinsdag Abu Musab Al Zarqawi genoemd, een Jordaniër die er door de VS ook van wordt verdacht achter een reeks zelfmoordaanslagen in Irak te zitten.

Al langer vermoeden inlichtingendiensten dat Zarqawi namens Al Qa'ida een netwerk in Europa tracht op te zetten. Hij zou achter de werving van radicale moslims in Duitsland zitten. Aanvankelijk bedoeld voor het plegen van aanslagen in Duitsland is die vanuit München opererende cel vorig jaar vermoedelijk ingezet voor de aanvoer van zelfmoordcommando's naar Irak.

Jamal Zougam stond in Spanje in contact met de Marokkaan Sala Eddin Benyaich, die in 2003 in Spanje is opgepakt in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Casablanca. De twee hebben volgens de Spaanse krant El País een huis gedeeld. Benyaich onderhield volgens de Marokkaanse autoriteiten banden met Zarqawi. Van de twee andere Marokkanen die met Zougam zijn gearresteerd zijn nog geen opvallende connecties bekend.

De Spaanse politie waarschuwt voor het trekken van snelle conclusies. 'Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen', zei een rechercheur dinsdag. De vijf voortvluchtige Marokkanen hebben mogelijk het land al verlaten, maar een internationaal arrestatiebevel is nog niet uitgegaan. De Spanjaarden krijgen internationale steun voor het onderzoek dat zich snel naar andere landen vertakt. Maar de twee Indiërs die vorige week zijn opgepakt lijken geen centrale rol in het onderzoek te spelen.

In Baskische stad San Sebastian heeft de politie dinsdag een Algerijn gearresteerd die in januari tijdens een politieverhoor voorspelde 'dat we Madrid zullen vullen met doden'. Hij noemde toen het Atocha-station als plaats voor een bloedbad en onderzocht wordt of hij inderdaad over voorkennis beschikte. Op het Atocha-station ontploften vorige week twee van de in totaal vier treinen. Het dodental van de aanslagen is gisteren gestegen tot 201.

In Noorse en Franse dossiers is de naam van Jamal Zougam opgedoken in relatie tot twee fundamentalistische moslimgeestelijken. Zougam heeft tussen 1996 en 2001 meerdere malen Noorwegen bezocht om Mullah Krekar te ontmoeten. Krekar is daarna naar Irak gereisd om in het noorden het guerrillaleger Ansar Al Islam te leiden. Ook heeft Zougam met Mohamed Fizazi contact gehad, een geestelijk leider van de Marokkaanse groepering Salafia Jihadia. Hij is na de Casablanca-aanslagen veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

In Tanger, de Marokkaanse havenstad waar Zougam is geboren, hebben dinsdag ongeveer vijfhonderd inwoners met een mars steun betuigd aan de Spanjaarden.

Meer over