Spaanse oud-bankiers moeten pensioengeld terugbetalen

Voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft de Spaanse rechter vier directieleden van een voormalige spaarbank veroordeeld wegens graaien in de kas.

MADRID - De voormalige topbankier van de Caixa Penedès, ooit de derde spaarbank van Catalonië, werd afgelopen donderdag tot twee jaar cel veroordeeld, terwijl zijn medebestuurders een jaar gevangenisstraf kregen. De voormalige bankiers hoeven hun straf niet uit te zitten. Wel moeten ze 28 miljoen euro aan pensioengeld dat ze zichzelf hadden meegegeven terugbetalen.

Heel Spanje kon via internet en de televisie meegenieten van de uitspraak. De vier ex-bankiers hoorden gelaten aan hoe de rechter hun de les las over hun wanbestuur. 'Uw handelswijze was fout, onheus en bedrieglijk voor de samenleving', aldus de rechter. Een voor een mochten de voormalige topmannen voor de microfoon verklaren dat ze de ten laste gelegde feiten erkenden. Tijdens de zitting was gebleken dat het bankbestuur zichzelf zonder enige controle riant pensioengeld had toebedeeld.

Het is de eerste keer dat er een straf wordt uitgesproken tegen voormalige bankiers in de stroom van rechtszaken die na de bankencrisis in Spanje losbarstte. Complete bankbesturen, al dan niet inclusief de raad van commissarissen, werden voor de rechtbank gesleept wegens oplichterij, wanbestuur, gegraai in de kas en exorbitante pen- sioenregelingen.

Er lopen zaken tegen ruim negentig ex-bankbestuurders. Voormalige bankreus Bankia, met 33 bestuurders, onder wie voormalig vicepremier Rodrigo Rato en ex-minister van Binnenlandse Zaken Ángel Acebes, spant de kroon.

Terwijl bij de grote banken en hun invloedrijke kopstukken, vooral afkomstig uit kringen van de regerende Partido Popular, de rechtszaken een slepende aangelegenheid dreigen te worden, werd de zaak-Caixa Penedès rap afgehandeld. De rechtsgang duurde van aanklacht tot uitspraak anderhalf jaar. Dat is een recordtijd in Spanje, waar gecompliceerde zaken niet zelden tien jaar of langer in beslag nemen. Vaak zijn de verdachten dan al te oud om hun straf uit te zitten of inmiddels overleden.

De Caixa Penedès was een van de kleinere banken die ten onder gingen in de Spaanse bankencrisis. De bestuursvoorzitter moet 12 miljoen euro terugstorten. De aanklager feliciteerde het Openbaar Ministerie met het teruggeven van de pensioengelden.

undefined

Meer over