Spaanse olijfreus in Britse handen

De overname van een aandelenpakket van 's werelds grootste olijfolieproducent door een buitenlands investeringsfonds is een gevoelig verlies voor Madrid. Olijfboeren zijn woedend.

MADRID - Spanje raakt 's werelds grootste olijfolieproducent Deoleo kwijt aan het buitenland als gevolg van zijn financiële crisis. Tot grote woede van de Spaanse olijfproducenten werd eind vorige week duidelijk dat het Britse investeringsfonds CVC Capital partners de nieuwe eigenaar wordt van de Spaanse olijfreus, onder meer bekend van olijfoliemerk Carbonell.

CVC bracht het beste bod uit op een pakket Deoleo-aandelen dat door de Spaanse 'bad bank' op de markt werd gebracht. CVC overweegt een overnamebod op de rest van het beursgenoteerde aandelenkapitaal van Deoleo.

CVC bleek met 38 cent per aandeel het beste bod te hebben uitgebracht. Dat vertegenwoordigt een totale beurswaarde van 439 miljoen euro voor Deoleo. Samen met een nieuwe uitgifte van aandelen kreeg de Britse investeerder 30 procent van de aandelen in handen en daarmee krijgt CVC als grootse aandeelhouder de macht over het bedrijf.

De overname van Deoleo door een van de grootse private-equityfondsen ter wereld betekent een gevoelig verlies voor de Spaanse regering Rajoy. Met een productie van twee miljoen ton olijfolie - grofweg de helft van de mondiale olijfolie-oogst - is Spanje de grootste producent ter wereld. Concurrent Italië produceert minder dan eenderde van de Spaanse productie. Olijfolie geldt dan ook als strategisch tafelzilver, waarvan Spanje niet graag ziet dat het in buitenlandse handen komt.

Volgens de Spaanse financiële pers probeerde de regering via de vertrekkende minister van Landbouw Arias Canete het pakket aandelen van Deoleo tevergeefs onder te brengen bij de Spaanse bank La Caixa. Arias Canete werd vrijwel gelijktijdig met het bekend worden van de buitenlandse winnaar van het bod benoemd tot de lijsttrekker van de regerende Partido Popular voor de Europese verkiezingen, een besluit van de premier waar al weken op werd gewacht.

De Spaanse olijfoliesector, die grotendeels is geconcentreerd in de zuidelijke regio Andalusië, reageerde kwaad op de 'gemiste kans' van de Spaanse regering om Deoleo te behouden als de belangrijkste opkoper van olijfolie. 'De olijfproducenten vragen zich af hoe het mogelijk is dat met hun belastinggeld wel de betrokken banken kunnen worden gered, terwijl nu een operatie wordt goedgekeurd die grote onzekerheid met zich meebrengt over de toekomst', aldus Dcoop, de grootste olijvencoöperatie en mede-eigenaar van Deoleo.

De vertrekkende minister Arias Canete onderstreepte evenwel dat de CVC met de kapitaalinjectie de beste oplossing bracht om de schuldenlast van Deoleo te verlichten. Dat zou vooral ten goede komen aan de exportpositie van Deoleo, dat meer dan tweederde van zijn productie over de grens kwijt moet.

Het grootste deel van het opgekochte aandelenpakket Deoleo was in handen van een groep genationaliseerde probleembanken waaronder Bankia, de gefuseerde bankenreus die door de financiële crisis over de kop is gegaan. In ruil voor de miljardensteun werden de banken verplicht hun activa onder te brengen in Sareb, de 'bad bank' waarin de schuldsanering van de Spaanse probleembanken plaatsvindt. Sareb bracht vervolgens het pakket aandelen Deoleo op de markt.

undefined

Meer over