Spaanse minister in opspraak om lastercampagne Catalaanse nationalisten

Vier dagen voor de parlementsverkiezingen in Spanje is een van de belangrijkste bewindslieden van de conservatieve Partio Popular (PP) verstrikt geraakt in een afluisterschandaal. Een linkse nieuwssite heeft geluidsopnamen naar buiten gebracht waarop te horen zou zijn hoe minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz een plan bespreekt om Catalaanse politici zwart te maken.

Jorge Fernández Díaz Beeld epa
Jorge Fernández DíazBeeld epa

Nagenoeg de voltallige oppositie eist het aftreden van de minister. Premier Mariano Rajoy en Fernández zelf peinzen daar echter niet over. Zij doen de onthullingen af als een poging de PP in verlegenheid te brengen aan de vooravond van de verkiezingen om de partij zo stemmenverlies toe te brengen.

Fernández overlegde volgens de nieuwssite Público in oktober 2014 met het hoofd van de Spaanse corruptiebestrijdingsdienst of die geen onderzoek kon instellen tegen de twee Catalaanse nationalistische partijen - het linkse ERC en het liberale Convergencia (CDC). .Enkele weken later zou Catalonië zich in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid.

De PP is mordicus tegen de afscheiding van Catalonië. Het schandaal komt erg ongelegen voor de minister. Over vier dagen trekken de Spanjaarden naar de stembus, en Fernandez Diaz is in Barcelona de lijsttrekker van de partij van premier Rajoy.

De BBC meldt dat Díaz weigert op te stappen naar aanleiding van het schandaal.

Meer over