Spaanse koningshuis geeft inzicht in uitgaven

De Spaanse koninklijke familie onderwerpt zich aan de nieuwe transparantiewet van het land, waarmee het publiek inzage krijgt in haar uitgaven en activiteiten. Dat heeft een bron binnen het koninklijk paleis vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Redactie
De Spaanse koning Juan Carlos Beeld anp
De Spaanse koning Juan CarlosBeeld anp

Volgens de bron hebben afgevaardigden van de familie de afgelopen maanden onderhandeld met de regering over grotere inzage in de koninklijke activiteiten.

De familie reageert daarmee op de almaar opstapelende problemen. Koning Juan Carlos en zijn kinderen zijn verwikkeld in een reeks schandalen, onthullingen en ongelukken die de familie al 2 jaar schaden. Zo werd deze week bekend dat de jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos, prinses Cristina (47), wordt verdacht van betrokkenheid bij vermeende corrupte zaken door haar echtgenoot Iñaki Urdangarin. Urdangarin zou met zakenpartner Diego Torres miljoenen euro's geïncasseerd hebben van regionale overheden voor niet verrichte werkzaamheden.

Ook koning Juan Carlos was vorig jaar volop beschuldigd van malafide praktijken. Er kwam aan het licht dat de koning veel krediet had verspild en dat hij tijdens zijn toch al omstreden olifantensafari in Botswana vergezeld werd door een Duitse prinse smet wie hij meer dan zakelijke betrekkingen zou onderhouden. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de plannen voor de transparantiewet aan het parlement voorgelegd. Het gaat om strengere regels voor lobbyactiviteiten, de aanpak van corruptie en belastingfraude, en verbeterde controles op administratie en activiteiten van werknemers.

Meer over