Spaanse justitie gaat PSV-supporters mogelijk vervolgen

De Spaanse justitie onderzoekt of een grote groep PSV-fans, die afgelopen dinsdagmiddag op de Plaza Mayor in Madrid enkele bedelende vrouwen lastigviel en publiekelijk vernederde, kan worden vervolgd. Dat is woensdag bekendgemaakt door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken. Hij noemde het gedrag van de supporters 'het aanzetten tot haat, minachting en vernedering van personen'.

PSV-supporters op het Plaza Mayor in Madrid Beeld Screenshot
PSV-supporters op het Plaza Mayor in MadridBeeld Screenshot

Een groep PSV-supporters gooide vanaf het terras munten naar de vrouwen, liet hen een moslimgebed imiteren en maakte hen belachelijk. De politie moest er aan te pas komen om de vrouwen te ontzetten. Arrestaties vonden niet plaats, volgens getuigen vanwege de massale aanwezigheid van de voetbalfans.

Na de eerste opschudding groeide de kwestie rond het gedrag van de PSV-fans uit tot een algemene verontwaardiging in Spanje. Dit werd onder meer gevoed doordat twee stagiaires van het dagblad El País de scènes uitgebreid met een camera vastlegden. Hierop is te zien hoe duidelijk herkenbare PSV-fans zich vrolijk maken om de bedelaars door ze met munten te bekogelen en bankbiljetten voor hun ogen in brand te steken. Sommigen proberen de vrouwen zelfs te schoppen.

Voor geld moesten de vrouwen, vermoedelijk Roemeense Roma, dansen en op de grond biddende moslims nadoen. Daarbij werden spreekkoren aangeheven met 'Je komt de grens niet over'.

Beschaamd

In Spanje wordt de kwestie hoog opgenomen. De Nederlandse ambassadeur in Madrid, Matthijs van Bonzel, verklaarde woensdag op de Spaanse televisie zich beschaamd te voelen door het supportersgedrag. Ook werden videobeelden uitgezonden van PSV-voorzitter Toon Gerbrands die verklaarde dat de club de betrokken supporters zal opsporen en dat deze worden aangepakt. 'Deze personen horen niet thuis bij een club als PSV', aldus Gerbrands.

Het opsporen, zowel door justitie als door PSV, zal worden vergemakkelijkt door het overvloedig aanwezige beeldmateriaal waarop de betrokken supporters duidelijk herkenbaar te zien zijn. De Spaanse televisiezender La Sexta liet weten dat zij de beelden ter beschikking stelt aan justitie.

Meer over