Spaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,1 procent

AMSTERDAM Als laatste grote Europese economie heeft ook Spanje de recessie achter zich gelaten. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder....

Het gaat om een eerste schatting. Definitieve cijfers over de Spaanse economie komen later deze maand. De groei lijkt vooral veroorzaakt door de aantrekkende consumptie van Spaanse gezinnen. Volgens de centrale bank van Spanje is deze weer het gevolg van allerlei steunmaatregelen door de Spaanse regering, zoals de invoering van een schrootpremie om de autoverkoop te stimuleren.

Spanje belandde in het tweede trimester van 2008 in een recessie, als gevolg van de economische crisis en het instorten van de vastgoedzeepbel. De recessie duurde zes kwartalen, twee kwartalen langer dan in de rest van de eurozone, dat al halverwege 2009 uit het economisch dal kropen.

Ondanks de heropleving van de Spaanse economie is er in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009 toch nog altijd sprake van een krimp met 1,3 procent. Bovendien dreigt de economische opleving in Spanje van korte korte duur te zijn. De Banco de España heeft een economische contractie van 0,3 procent voorspeld over het volledige jaar 2010. Een somber vooruitzicht nu de financiële en politieke ogen op Spanje zijn gericht als mogelijk volgend slachtoffer in de huidige schuldencrisis en begrotingscrisis rond Griekenland.

Vorige week verlaagde kredietbeoordeler Standard & Poor’s de rating van Spanje. Het land kampt met een begrotingstekort van 11,2 procent, het derde grootste tekort van de eurozone. Daarnaast is de werkloosheid opgelopen tot ruim 20 procent.

Woensdag daalden financiële markten nog sterk op een gerucht over EU-steun aan Spanje. De Spaanse premier Zapatero deed de verhalen af als ‘onzin’. Ook het IMF verwees de geruchten over ‘een reddingsplan’ voor Spanje naar het rijk der fabelen.

Daarnaast benadrukte Zapatero herhaaldelijk dat zijn regering zal vasthouden aan de plannen om het Spaanse begrotingstekort terug te dringen. In een poging haast te maken heeft Zapatero een onderhoud gehad met de conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy.

Zapatero en Rajoy kwamen overeen om een herstructurering te bespoedigen van de 45 Spaanse spaarbanken. Een groot deel van deze cajas de ahorros, die de helft uitmaken van de Spaanse bankensector, zijn sinds het instorten van de vastgoedzeepbel in grote problemen terechtgekomen.

Meer over