Cijfers bij het nieuwsCoronavirus

Spaanse coronagolf nog niet voorbij, recordcijfers in Tokio en veel vijftigers in Nederlandse ziekenhuizen

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: In veel Europese landen die kampten met een zomergolf daalt het aantal gemelde besmettingen, maar in Spanje blijven de cijfers hoog. De Nederlandse ziekenhuizen zien meer jonge coronapatiënten.

Hoge besmettingscijfers in Spanje, ic-bezetting loopt op

Spanje heeft nu na Cyprus de hoogste besmettingscijfers in de EU. Terwijl in Nederland en Portugal steeds minder testen positief blijken, is de daling in Spanje nog niet ingezet. Ook in Frankrijk is een toename te zien, maar daar ligt het aantal meldingen nog een stuk lager dan in Spanje. Bijna tweederde van de Spaanse besmettingen werd de afgelopen week vastgesteld bij 40-minners, aldus de gezondheidsautoriteiten. Ruim 55 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd; bij 70-plussers kreeg 97 procent al twee prikken, bij 25- tot 49-jarigen 45 procent. In Spanje stijgen ook de opnamecijfers. De ic-bezetting valt voor het eerst sinds eind mei weer onder risiconiveau ‘hoog’, covidpatiënten bezetten meer dan 15 procent van de ic-bedden. Vooral in de regio’s Catalonië en Madrid is de ic-bezetting hoog.

Op straat in Tokio, 28 juli. In de Japanse hoofdstad zijn woensdag in één etmaal ruim 3.000 besmettingen gemeld, het hoogste aantal tot nog toe. Beeld AP
Op straat in Tokio, 28 juli. In de Japanse hoofdstad zijn woensdag in één etmaal ruim 3.000 besmettingen gemeld, het hoogste aantal tot nog toe.Beeld AP

Recordaantal besmettingen in Tokio

In de Japanse hoofdstad Tokio zijn gisteren in een etmaal ruim 3.000 besmettingen gemeld, het hoogste aantal tot nog toe. De toename in de stad vindt vooral plaats onder niet-gevaccineerde jonge mensen volgens de gouverneur van Tokio. Hij riep eerder deze week de jeugd op zich te laten vaccineren. De vaccinatiegraad in Japan is relatief laag, 26 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, van wie vooral ouderen. Het Olympisch comité meldt vrijdag 16 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal op 169 komt, er zijn geen nieuwe meldingen onder atleten.

Instroom ziekenhuizen stijgt verder, tweederde van patiënten jonger dan 60

Op dinsdag en woensdag zijn bijna 120 coronapatiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds eind mei. In een week tijd is het gemiddeld aantal opnamen opgelopen van 61 naar 94 per dag. Om de drukte te spreiden zijn deze week 6 patiënten naar andere regio’s verplaatst, dit was sinds half juni niet meer nodig geweest. Vijftigers komen nu het vaakst vanwege covid-19 in het ziekenhuis terecht. Bij veertigers verdrievoudigde het aantal nieuwe opnamen naar 91 per week. Ook bij ouderen neemt het aantal opnamen toe, maar anders dan vorig jaar zijn zij niet de meerderheid van de patiënten. In december was driekwart van de patiënten 60 of ouder, nu is dit nog maar eenderde. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 629 coronapatiënten, 201 meer dan vorige week donderdag. Eind 2020 lagen ruim 2.700 covidpatiënten in het ziekenhuis.

Meer over