Spaanse banken verder zonder steun

De Spaanse bankensector is uit de gevarenzone en heeft geen Europese hulp meer nodig, concludeerde deze week de trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

MADRID - Dat betekent niet dat de problemen voorbij zijn: het percentage klanten van Spaanse banken dat hun leningen niet meer terug kan betalen heeft opnieuw de records gebroken. Volgens de gegevens die de Spaanse centrale bank bekendmaakte, kon eind oktober 13 procent zijn leningen niet meer terugbetalen. Dat is het hoogste percentage dat ooit is vaste gesteld in de halve eeuw dat de Spaanse bankstatistieken worden bijgehouden.

De trojka leverde vooralsnog het laatste rapport over Spanje, waarmee de steunoperatie van 41 miljard aan de Spaanse banken werd afgerond. Een nieuwe steunoperatie is niet nodig, maar de stijging van de oninbare leningen onderschrijft de nog altijd wankele situatie van Spanjes financiële markt. De klappen vallen vooral bij de bedrijfsleningen aan ondernemingen die in de onroerendgoedontwikkeling actief zijn. Inmiddels is op een kredietportefeuille van 195 miljard euro meer dan een derde (34 procent) van de bedrijven niet in staat zijn schulden terug te betalen.

De stijging van de oninbare leningen heeft de afgelopen acht maanden onverkort aangehouden. Alleen in het begin van jaar daalde het percentage als gevolg van het opkopen door de Sareb, de zogenaamde 'bad bank' die een deel van de schuldenlast en huizenvoorraad van in moeilijkheden verkerende banken heeft overgenomen. De verdere stijging van de dubieuze debiteuren is tevens het gevolg van de herziening van de schuldenlast bij de banken na de herfinanciering van de bestaande kredietportefeuille. De oninbare leningen volgen daarbij nog steeds een stijgende lijn.

Vanwege de immer in nood verkerende huizenmarkt zullen de Spaanse banken naar verwachting meer voorzieningen moeten treffen. De slechte kredietsituatie betekent eveneens dat de kredietkraan voor de bedrijven in Spanje vooralsnog voor een belangrijk deel gesloten blijft.

undefined

Meer over