Spaanse banken moeten saneringsplannen voorleggen

De noodlijdende Spaanse banken die steun willen krijgen van het EU-reddingsfonds moeten gedetailleerde saneringsplannen voorleggen.

Dat heeft de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos vandaag in het parlement bekendgemaakt. De banken moeten volgens de minister mogelijk ook slechte immobiliënkredieten uit hun boeken halen.

Die formule zou betekenen dat er een soort 'bad banks' opgericht worden, wat bepaalde voordelen biedt. De Europese Commissie heeft het plan al goed onthaald.

De details over de steun aan de Spaanse banken staan nog niet vast, aldus de minister. De onderhandelingen over de voorwaarden zijn nog maar net opgestart. Spanje verzocht Europa gisteren officieel om noodhulp voor zijn banken.

De Guindos houdt de vorige Spaanse regering van de socialist José Luis Rodriguez Zapatero verantwoordelijk voor de bankencrisis. 'Men heeft in het verleden ernstige fouten begaan, die we nu corrigeren.' Het volume van hypothecaire leningen is tussen 2003 en 2009 verviervoudigd tot 325 miljard euro. De buitenlandse schuld van Spanje is in diezelfde periode bijna vervijfvoudigd.

Meer over