Spaanse aanklager eist jaar cel voor tonen ondergoed in kapel

Het uittrekken van een bloes en het tonen van je ondergoed in een katholiek kapelletje op een Madrileense universiteit kan een jaar in de Spaanse cel opleveren. Deze straf eiste de aanklager vorige week tegen Rita Maestra wegens schending van de vrijheid van geloof.

Rita Maestre Beeld Wikimedia commons
Rita MaestreBeeld Wikimedia commons

In 2011, toen ze haar bloesje uittrok, was Maestre nog een studente in de opkomende straatprotestbeweging die later uit zou groeien tot Podemos. Tegenwoordig is ze de woordvoerder van de burgemeester van Madrid en lid van de aan de Podemos gelieerde partij die sinds vorig jaar over de hoofdstad regeert.

Van een nogal onnozel relletje groeide de kwestie van het ontblote bovenlijf van Maestre in de universitaire gebedsruimte de afgelopen dagen tot een topic in de sociale media en de kranten. Het dagblad La Rázon - spreekbuis van het zeer conservatieve en katholieke Spanje - bleek zelfs in het bezit van een aantal vage foto's waarop de gemeentelijke woordvoerster de kapel verliet terwijl ze haar bloes weer aantrok. Dit bewijsmateriaal toonde overduidelijk een zwarte bh.

Een tikje zenuwachtig erkende Maestre dan ook de feiten tegenover de rechter. Maar volgens haar was van blote borsten op het altaar - à la Femen, zoals sommige kranten schreven - echter geen sprake geweest. Het ging om een legitiem protest, aldus Maestre. Samen met een groep studenten was ze spontaan de kapel binnengedrongen om de sluiting ervan te eisen. 'Mijn boodschap was: een kapel van geen enkel geloof heeft zin op een openbare universiteit', aldus Maestre in de rechtbank.

Bloot of niet, de kwestie raakt een open zenuw bij conservatief katholiek Spanje. De razendsnelle opkomst van Podemos - straks misschien wel in de regering - roept hier onrustige herinneringen op aan de Burgeroorlog (1936-1939). Toen vermoordden anarchisten en Trotskisten genadeloos nonnen en priesters en staken hun kloosters en kerken in brand uit wraak tegen de katholieke knoet. Kan zo weer gebeuren, luidt de vrees.

Tekst gaat verder onder de foto.

Pablo Iglesias, partijleider van Podemos Beeld epa
Pablo Iglesias, partijleider van PodemosBeeld epa

Met maar een paar gelovigen aanwezig bij het protest ging het er volgens getuigenissen niet respectvol aan toe. 'De Bisschoppenconferentie op de brandstapel', zou er geroepen zijn en 'Jullie zullen branden als in '36', en ook nog een leuze over 'de macht van de clitoris tegen het Vaticaan'. De woordvoerster verklaarde in de rechtbank dat ze inmiddels haar excuus heeft aangeboden bij de aartsbisschop van Madrid.

De kwestie heeft de gebedsruimten op de openbare universiteiten, een uitvloeisel van een akkoordje tussen de kerk en de staat in 1979, wel weer op de agenda gezet. De meeste rectoren blijken er al jaren van af te willen. Maar liever dan de kerk tegen zich in het harnas te jagen, lijkt de strategie er vooral uit te bestaan om de kapelletjes wegens gebrek aan belangstelling een stille dood te laten sterven. Katholiek Spanje blijft echter paraat. 'Ga je maar uitkleden in de moskee', aldus het protestbord van een keurige, oudere mevrouw die Maestre opwachtte bij de ingang van de rechtbank.

Meer over