Spaans koningshuis verstrikt in 'corruptiezaak'

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Het Spaanse koningshuis en de regerende conservatieve volkspartij van premier Rajoy lijken verstrikt geraakt in het lopende corruptieonderzoek naar de schoonzoon van de Spaanse koning, de voormalig handbalinternational Iñaki Urdangarin.

Getuige Diego Torres, een oud-zakenpartner van Urdangarin, verklaarde zaterdag tijdens een zeven uren durend verhoor dat het koningshuis volledig op de hoogte was van en instemde met de activiteiten van Urdangarin in de non-profitorganisatie Instituto Nóos.

Volgens justitie werd in Nóos voor miljoenen euro's aan publiek geld weggesluisd, in de vorm van subsidies voor niet-bestaande activiteiten.

Torres ontkende dat er ooit sprake was van het bewust verdonkeremanen van miljoenen euro's aan gemeenschapsgeld. Als bewijs voor die stelling noemde hij de nauwe betrokkenheid van het Spaanse koninklijk huis bij de miljoenen die het instituut aan subsidies ontving.

Torres overhandigde justitie een paar honderd e-mails waaruit zou blijken dat zowel prinses Cristina (de echtgenote van Urdangarin), als haar persoonlijk secretaris van de hoed en de rand wisten. Beiden waren lid van de bestuursraad van Nóos.

De secretaris van de prinses, die op persoonlijke titel penningmeester is bij Nóos, is inmiddels eveneens door justitie in staat van beschuldiging gesteld.

In Torres' getuigenverklaring bleef ook koning Juan Carlos niet buiten schot. Volgens Torres zou de koning, die intern werd aan geduid als 'de chef', via zijn persoonlijk raadgever nauw betrokken zijn geweest bij het instituut. Sommige van de deals zouden zijn gesloten tijdens een bijeenkomst in het koninklijk paleis op Mallorca.

Extra pijnlijk voor de koning is dat bij de overhandigde e-mails ook mailverkeer zit met de Duitse adellijke zakenvrouw Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Inmiddels is zij publiekelijk getraceerd als de vriendin van de Spaanse koning die betrokken was bij diens omstreden olifantensafari van vorig jaar. De koning bood publiekelijk zijn excuses aan voor die olifantenjacht.

De verklaring van Torres is ook ongemakkelijk voor de regerende conservatieve partij. Volgens Torres waren kopstukken uit de partij van premier Rajoy betrokken bij de miljoenensubsidie aan het instituut. Onder hen de burgemeester van Valencia en de voormalige regiopresident van Valencia, Francisco Camps. Camps moest twee jaar geleden het veld ruimen wegens zijn betrokkenheid bij de veronderstelde illegale financiering van de partij van premier Rajoy.

Torres beweert dat de advocaten van Urdangarin hem een baan en een schadevergoeding in het vooruitzicht hebben gesteld in ruil voor de toezegging dat hij alle schuld op zich zou nemen.

undefined

Meer over