NIEUWSonrust sp

SP-raadslid veroorzaakt onrust in partij door als Zwarte Piet op onlinevergadering te verschijnen

Binnen de SP is enige ophef ontstaan nadat afgelopen vrijdag een raadslid van de partij als Zwarte Piet had deelgenomen aan een onlinebijeenkomst van de SP-partijraad, het hoogste orgaan.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens nieuwssite annex maandblad De Kanttekening verscheen Serena Rodenburg, raadslid voor de partij in de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas, in vol pietenornaat en zwartgeschminkt in beeld.

Een foto waarop Rodenburg op een groot scherm te zien is als Zwarte Piet, ging volgens De Kanttekening rond in een WhatsApp-groep van SP-leden. Sommige deelnemers toonden zich verbolgen over de actie van Rodenburg, die zich eerder op Facebook kritisch uitliet over een actie van Kick Out Zwarte Piet tegen grijze pieten.

Tegenover De Kanttekening zegt het SP-raadslid dat haar verschijning geen politiek statement is, maar dat ze net terug was van een huisbezoek en geen tijd had gehad zich af te schminken. Ze zegt dat ze haar camera heeft uitgeschakeld toen de vergadering was begonnen en dat ze zich vervolgens heeft afgeschminkt. Een woordvoerder van de landelijke SP bevestigt dat Rodenburg niet meer geschminkt was toen ze het woord kreeg tijdens de partijraad.

De SP heeft geen officieel standpunt over Zwarte Piet, maar fractievoorzitter Lilian Marijnissen verklaarde tijdens een Kamerdebat in september dat ze het een als ‘een goed iets’ ziet dat de houding van de samenleving ten opzichte van Zwarte Piet aan het veranderen is.

Meer over