SP: PVV-standpunt over Sahar is grove schande

AMERSFOORT - SP-leider Emile Roemer vindt het schandalig dat de PVV blijft eisen dat het 14-jarige Afghaanse meisje Sahar toch wordt teruggestuurd naar Afghanistan. 'Ik vind het een hele grove schande dat de PVV met zo veel fanatisme volledig Nederlandse jonge meiden, zoals Sahar, de Afghaanse boerka in wil jagen', zei Roemer vandaag tijdens een SP-bijeenkomst in Amersfoort.

ANP
Portret van de 14-jarige Sahar Hbrahim Ghel op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Beeld anp
Portret van de 14-jarige Sahar Hbrahim Ghel op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden.Beeld anp

De rechtbank in Den Bosch bepaalde donderdag dat Sahar en haar familie voorlopig mogen blijven. De rechter tikte daarmee minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) op de vingers, die Sahar en haar familie wilde uitzetten. De verwesterste familie vreest eenmaal terug in Afghanistan gefolterd te worden. Volgens de rechtbank heeft Leers onvoldoende gemotiveerd waarom van Sahar verwacht mag worden dat ze zich in Afghanistan aanpast.

'De PVV heeft aan de hele geschiedenis van Sahar geen boodschap. Hoewel driekwart van Sahars leven zich in Nederland heeft afgespeeld, wil Wilders dat Sahar alsnog een enkeltje Afghanistan krijgt. Dat vind ik echt te grof voor woorden', aldus Roemer. Volgens hem zit Wilders 'zo vast in zijn ideologie tegenover buitenlanders in het algemeen dat hij de waarde van een individueel mens niet meer ziet'.

Verkiezingen
Op de bijeenkomst werd verder bekendgemaakt dat Tiny Kox voor de SP opnieuw lijsttrekker voor een nieuwe Eerste Kamer is. Kox is sinds juni 2003 al fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer.

De partijraad van de SP heeft de eerdere voordracht van het partijbestuur vandaag in Amersfoort overgenomen. Na Kox volgen op de lijst de huidige senatoren Tineke Slagter (huisarts), Eric Smaling (hoogleraar) en Arjan Vliegenthart (politicoloog). De hoogste nieuwkomer is Arda Gerkens op plaats vijf. Zij was Tweede Kamerlid voor de SP van 2002 tot 2010.

De Eerste Kamer wordt op 23 mei gekozen door de leden van de Provinciale Staten. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 2 maart.

Meer over