SP-koningin hekelt verval van democratie

'Leden der Staten Generaal. Het gaat niet goed met de democratie in Nederland. Steeds minder mensen hebben steeds meer over miljoenen anderen te zeggen....

Aldus sprak koningin voor één dag, de 58-jarige Rotterdamse huisvrouw Hetty Westgard, die in de alternatieve troonrede van de Socialistische Partij de noodklok luidt. De SP had zijn eigen Prinsjesdag dit jaar één dag voor de echte georganiseerd in de hoop meer publiek te trekken dan vorig jaar.

Koningin Hetty begon haar dag met een eenzame rijtoer over het Binnenhof. Vanuit haar aubergine koets wuifde ze majesteitelijk naar een enkele toevallige passant. Het duo op de bok hanteerde de zweep wat onwennig en bestudeerde van tijd tot tijd de kaart van Den Haag.

Aan de voet van Johan de Wits bronzen beeld op de Plaats had zich een vijftigtal toehoorders verzameld, onder wie de hele partijtop. De SP-koningin - donkerblauw krijtstreep ensemble en breedgerande bijpassende hoed - nam plaats op een goudgeverfde keukenstoel voor ze in haar 'tóórnrede' misstanden begon te hekelen. Een 'schaduwkabinet' van achttien prominente maatschappijcritici had ze opgetekend.

'In Nederland lijkt hebzucht tot deugd verheven', sprak de koningin. En, er worden 'op de drempel van de 21ste eeuw tal van verworvenheden afgebroken'. Paars zegt dat het goed gaat in Nederland, maar de uit de achterstandswijk Charlois afkomstige Hetty constateerde: 'Het gaat goed fout in Nederland.'

Aan de ene kant zijn er 'mensen die van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen'. Aan de andere kant telt Nederland een miljoen armen 'die niet weten hoe ze morgen rond moeten komen'.

Het personeelstekort in de gezondheidszorg is zo nijpend dat het kabinet een sociale dienstplicht voor jongeren moet invoeren. Met deze drastische vorm van solidariteit wil de Socialistische Partij de wachtlijsten te lijf gaan en patiënten liefdevoller verplegen.

Deze 'zorgdienstplicht' biedt bovendien een broodnodig tegenwicht, omdat het huidige onderwijs veel te veel is gericht op de behoeften van het bedrijfsleven.

Onder de opstellers van de rede bevonden zich de Rotterdamse economiehoogleraar Arjo Klamer, oud-vakbondsleider Herman Bode, milieu-deskundigen Wouter van Dieren en Lucas Reijnders, de Amsterdamse docente rechtsgeleerdheid Dorien Pessers en oud-Kamerlid Piet de Visser.

Meer over