Nieuws

Soumaya Sahla verlost VVD van netelige kwestie en stopt als tafelvoorzitter justitienetwerk

Na kritiek van rechtse oppositiepartijen onder leiding van de PVV stopt voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Dat meldde ze woensdag in een gezamenlijke verklaring met waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes.

Remco Meijer
Soumaya Sahla met haar mentor Frits Bolkestein. Die nam haar in 2011 onder zijn hoede. Beeld John van Hamond / ANP
Soumaya Sahla met haar mentor Frits Bolkestein. Die nam haar in 2011 onder zijn hoede.Beeld John van Hamond / ANP

Soumaya Sahla, veroordeeld lid van de Hofstadgroep, heeft woensdag voor het eerst openlijk spijt betuigd over de ‘zwarte bladzijden’ in haar leven. Dat deed zij in een schriftelijke verklaring op de website van de VVD, de partij waarvan zij sinds 2017 lid is. Ze legt haar voorzitterschap van ‘de tafel terrorisme en radicalisering’ binnen het ‘thematisch netwerk Justitie en Veiligheid’ van de VVD neer.

De verklaring kwam luttele minuten voordat de Tweede Kamer voor het eerst zou debatteren met de nieuwe VVD-minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, over uitgerekend het onderwerp terrorisme en extremisme. Sinds een optreden van fractievoorzitter Sophie Hermans afgelopen weekend was duidelijk dat de VVD met de kwestie-Sahla in de maag zat. Hermans sprak plotseling van een ‘dilemma’ en had een ‘ongemakkelijk gevoel’ bij de rol van Sahla, zei ze in het programma WNL op Zondag. Ze wilde ‘nadenken’ hoe het verder moest.

Vorige week nog, toen PVV-leider Geert Wilders in het debat over de regeringsverklaring Sahla vol in het licht zette, trachtten Hermans en premier Mark Rutte de kwestie te sussen. Sahla was geen adviseur van de fractie en had geen toegang tot het Kamergebouw, verzekerden zij Wilders – na de moord op Theo van Gogh in 2004 zelf doelwit van de Hofstadgroep. Zij had bovendien haar straf van drie jaar uitgezeten (vanaf 2014) en zich daarna ontwikkeld tot expert in deradicalisering. Partijcoryfee Frits Bolkestein is sinds 2011 haar mentor.

Sahla bleef rechtsgang ‘showproces’ noemen

Maar door de tirade van Wilders, die verwees naar de bekrachtiging van haar veroordeling door de Hoge Raad in 2016, werd duidelijk dat Sahla nooit afstand had genomen van de door haar begane strafbare feiten en de rechtsgang altijd een ‘showproces’ was blijven noemen. Waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes schrijft in de verklaring dat daar de schoen wrong. ‘Dat ongemak zat hem in de combinatie van haar coördinerende rol in het thematisch netwerk en het geen publiekelijk spijt hebben betuigd voor haar daden in het verleden.’

Hoes steekt de hand ook in eigen boezem. ‘Het heeft veel te lang geduurd voordat de partij zich over de kwestie heeft gebogen. Dat nemen wij onszelf kwalijk.’ Sahla zegt zelf dat zij gemotiveerd blijft om een bijdrage te leveren aan ‘een vrije en veilige samenleving’. Ook blijft zij lid van de VVD.

Dat laatste vond PVV-Kamerlid Gidi Markuszower onbegrijpelijk, zei hij tijdens het Kamerdebat. ‘Gooi Soumaya Sahla uw partij uit’, adviseerde hij minister Yesilgöz. ‘Zou u een veroordeelde pedofiel directeur maken van een kinderdagverblijf? Natuurlijk niet.’ Yesilgöz deed de zaak af als ‘een interne aangelegenheid van de VVD’ en zei dat Sahla haar niet adviseerde. ‘Mijn adviseurs zitten bij het ministerie.’

Meer over