Soumaya maakt ruzie, maar zegt niets

Soumaya S. moest vrijdag getuigen in de zaak tegen haar islamitische echtgenoot, tevens Hofstadverdachte, Nouredine el F. Behalve juridisch gekissebis leverde de getuigenis niets op....

Ze verschijnt in niqaab, maar moet voor de rechtbank haar gezichtssluier afdoen. Soumaya S., sinds dinsdag vrij, moet getuigen in de zaak van haar ‘islamitische’ echtgenoot en verondersteld Hofstadkopstuk Nouredine el F.

Vanaf de eerste minuut verloopt haar verhoor in ruzieachtige sfeer. De vraag is of Soumaya (22), die vijf maanden heeft gezeten wegens verboden wapenbezit, zich kan beroepen op haar verschoningsrecht. In het Nederlands recht mag een getuige zwijgen als de antwoorden belastend zijn voor de huwelijkspartner. Maar het islamitische huwelijk van Soumaya en Nouredine wordt in Nederland niet erkend. Soumaya is op 22 juni samen met El F. in Amsterdam opgepakt met een ‘schietklaar’ machinegeweer.

Volgens de rechter is Soumaya in geen enkele zaak meer verdachte, dus vervalt ook op dat punt haar verschoningsrecht. Daar denkt de getuige anders over. Op hoge toon vertelt ze dat ze ‘op een donderdag’ in Nijmegen is verhoord als getuige, cq verdachte in de nieuwe zaak tegen Samir A.

Twee verdachten in die nieuwe zaak hebben verklaringen afgelegd over wapenvervoer van Den Haag naar Brussel, waarbij zowel Nouredine als Soumaya betrokken waren. Volgens Soumaya is haar te verstaan gegeven dat ze in de Samir-zaak van getuige verdachte kan worden. ‘Daar zijn ze bij de Nationale Recherche intern nog niet over uit’, zegt advocaat Özdemir.

De raadsman maakt duidelijk dat Soumaya als getuige in de rechtszaal zit, maar dat ze door justitie nog altijd wordt gezien als terrorisme-verdachte. Zo is ze onlangs midden in de nacht door gemaskerde mannen in haar cel bezocht en meegenomen voor verhoor, zegt Özdemir. Bij justitie was de verdenking gerezen dat de Hofstadverdachten wapens hun cel hadden binnengesmokkeld.

Uiteindelijk staan de rechters Soumaya toe zich te verschonen op vragen over wapens. De rechtbank vraagt vooral door over de korte periode die zij met Nouredine doorbracht. Ze was tegen de zin van haar ouders getrouwd en leidde een zwervend bestaan. Waar ging ze zoal heen? Soumaya: ‘Ik was op logé bij zusters.’

Op de dag van haar aanhouding ging ze op pad met Nouredine in een geblindeerde auto. Waarom was dat? ‘Dat moet u aan de eigenaar van de auto vragen.’ Waarom had ze gezegd dat Nouredine zijn tas, waarin mogelijk een wapen zat, afschermde? ‘Dat zijn de woorden van de verbalisant. Meneer El F. draaide zich om om geld te pakken, dat heb ik gezegd.’

Ook stelt Soumaya de vragen van de rechter ter discussie: ‘Doet dat ter zake?’ De rechter: ‘Dat bepaalt de rechtbank en niet de getuige.’ Zo kaatst het gesprek op en neer. Bij het verlaten van de zaal zwaait ze vrolijk naar haar lachende echtgenoot.

Meer over