Soulvolle Duitse house

Ian Pooley: Souvenirs. Ministery of Sound/News...

Bij soulvolle house en elektronische latinfunk denken we niet zo snel aan Duitsers.

Maar dit is wel wat ook het derde album, Souvenirs, van de Duitse producer Ian Pooley biedt. Elektronische beats worden door percussie, Rhodespiano's, blazers en zang (o.a. van de bossa nova-ster Marcos Valle) van een Braziliaans smaakje voorzien. Net zo makkelijk schakelt Pooley over naar onvervalste clubhouse in de stijl van Masters At Work. Zelfs een vleugje Detroit techno waait voorbij, ook al is die van het gladste soort.

Diverse artiesten: Jazzanova. . . Mixing. Sonar Kollektive/Lowlands.

Het eerste mixalbum van het Berlijnse dj-collectief Jazzanova is opgebouwd als een zomerse dag; beginnend met de breekbare soul van Jill Scott gaat het via de frisse broken beats van Attica Blues naar de warme latinhouse van Jazzanova zelf om te eindigen met de lome jazz van Bugge Wesseltoft.

DJ Krush: Jaku. Sony. Met Jaku houdt de Japanse DJ Krush zijn traditie in ere elk jaar een nieuw album uit te brengen. Ondanks bijdragen van enkele gastrappers gaan zijn abstracte composities steeds minder op hiphop lijken.

De oosterse invloeden zijn sterker met dromerige melodievan bamboefluiten en rinkelende belletjes.

Met een brommende contrabas en samples van piano en cello sluipen jazz en zelfs klassiek zijn idioom binnen. Het maakt zijn muziek nog intrigerender.

Diverse artiesten: DFA Compilation #1. DFA/Output/Pias.

Dit verzamelalbum van het New Yorkse platenlabel DFA is een beginnerscursus punkfunk. The Rapture, LCD Soundsystem, Black Dice; ze staan er allemaal op.

Meer over