Sotheby's en eBay gaan samen kunst veilen

JEROEN PEN

AMSTERDAM - Het internationaal toonaangevende veilinghuis Sotheby's en veilingwebsite eBay werken samen aan een online platform voor kunstveilingen. Het in 1744 opgerichte Sotheby's krijgt zo een groter bereik, terwijl eBay met zijn 145 miljoen gebruikers het aanbod aan kunst en antiek sterk ziet groeien.

Gebruikers van eBay kunnen binnenkort deelnemen aan veilingen van de New Yorkse Sotheby'svestiging. Op de website van het internationale equivalent van de Nederlandse site marktplaats.nl komt een nieuw gedeelte waar gebruikers live kunnen meekijken en -bieden. Geregistreerde leden van Sotheby's konden al online deelnemen aan de veilingen in New York en Hong Kong. De avonden waarop de meest gewilde werken worden geveild - de Evening sales - blijven alleen fysiek toegankelijk.

In 1999 deed Sotheby's een poging tot samenwerking met Amazon. In 2000 veilden de bedrijven een van de 25 oorspronkelijke kopieën van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring online. Later dat jaar werd het project stopgezet. Vorig jaar maakte Amazon bekend zelf online kunst te gaan aanbieden.

Met eBay werkte Sotheby's in 2002 al eens samen. Hetzelfde jaar nog stopte het project wegens gebrek aan succes. Een woordvoerder van Sotheby's New York laat weten dat het om een ander soort samenwerking gaat. 'Toen creëerde eBay een netwerk van verkopers. Nu blijven we doen wat we al deden: veilen. Alleen hebben we door de samenwerking een veel groter publiek.'

undefined

Meer over