Sorry Mama

SOMS ben je moe, erg moe, voel je je zwak. Je voelt dat je niet meer kunt. Je wilt het opgeven....

Kader Abdolah

Deze wijze woorden zijn van de rapper Eminem. Vier Awards won hij voor zijn songs. En vooral voor zijn clips. Deze keer kwam hij met een zeer rode wijde broek op MTV. En de brede witte strepen maakten zijn bewegingen nog spannender. Hij was in topvorm, gezond en gespierd. Hij rapte met felle bewegingen:

'Guess who's back, back again

Shady's back, tell a friend

Guess who's back, guess who's back

Guess who's back, guess who's back

Guess who's back.'

Hij schreeuwde, stampte, sloeg, hij beledigde, vloekte, en hij nodigde je uit voor de confrontatie.

Hij ontvouwde zijn nieuwe ideeën, verfriste de lucht en ik luisterde:

'I am sorry Mama, but how dare you try to take what you didn't help me to get. You selfish bitch... sorry Mama!'

Eminem is een verteller. Hij vertelt zijn eigen verhaal en hij spreekt de waarheid op een ongewone fictieve manier:

'Have you ever been hated or discriminated against? I have, I have been... Not takin 'nothin' from no one, give 'em hell long as I'm breathin. Keep kickin' ass in the morning and in the evening.'

Iedere keer snijdt hij een bitter stuk van zijn leven af en maakt hij een nieuwe song:

'I never meant to make you cry.

I'm sorry Mama. I never meant to hurt you.

I never meant to make you cry.

But tonight I'm cleanin. Sorry Mama.'

Ik geniet van popmuziek. En vooral van de clips, van wie dan ook. In de clips krijgt fantasie haar ultieme ruimte. Nergens in de moderne kunst kun je zo veel verbeelding door elkaar, met elkaar, naast elkaar en vooral in harmonie met elkaar vertonen. De pen is niet in staat om dat voor elkaar te krijgen. Stem alleen ook niet. Muziek alleen redt het niet. De clip brengt de pen, de stem en de muziek bij elkaar en het product wordt een wonder.

Neem Murder On The Dance floor van de mooie zangeres Sophie Ellis Baxtor. Ze roept een wereld van tederheid en weemoed en genot op. Je krijgt weer zin in het leven, als je de tv aandoet en zij op het scherm verschijnt:

'Oh I know I know I know I know I know I know,

About you're kind

And so and so and so and so and so and o so and so.'

Waar gaat het over? Nergens over! Maar Sophie Ellis Baxtor maakt van niets iets. Geef het je kracht op het moment dat je denkt dat je niet verder kan.

Clips houden je jong, houden je modern. Geen ruimte voor clichés. Alles kan gebeuren in die wereld. De grens bestaat niet. Zangeres Nelly Furtado kruipt zachtjes uit een bloem en vliegt met de vlinders mee. Sophie Ellis Baxtor achtervolgt 'the Murder on the floor' met haar mooie strakke jurk, met zeer hoge hakken, en zwaar gestifte lippen en zingt:

'Oh I know I know I know I know I know I know I know.'

Ik ga voor MTV zitten als ik soms even niet wil zijn. Ik geef me over aan de zangers, en de zangeressen en I see again the world is green and blue. Wow what a beautiful day! And I don't get it away!

Meer over