Sorgdrager stemt in met uitlevering zakenman Danel

De Nederlandse zakenman Th. Danel mag worden uitgeleverd aan Duitsland. Minister Sorgdrager van Justitie heeft de uitlevering van de voormalig Boskalis-bestuurder toelaatbaar geacht, aldus een woordvoerster van het ministerie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vorige maand achtte de Hoge Raad uitlevering toelaatbaar in navolging van de Haarlemse rechtbank. Het besluit van de minister in uitleveringszaken wijkt normaal gesproken niet af van het oordeel van de Hoge Raad. Danel heeft nog één strohalm om uitlevering te voorkomen: een kort geding tegen het ministerie. Dat zal volgens zijn advocaat J. Koets binnen enkele weken plaatsvinden.

Justitie in het Noordduitse Rostock wil Danel vervolgen wegens diens rol bij de ondergang van het baggerbedrijf BBB Rostock. Danel, tot 1984 lid van de raad van bestuur van het baggerconcern Boskalis, was een van de twee directieleden van het voormalige Oostduitse staatsbedrijf. Dat werd in 1991 van de Treuhand overgenomen door de Nederlandse handelaar J. Zwagerman. De privatisering liep uit op een debâcle. In 1993 ging BBB failliet, waardoor 900 mensen hun baan verloren.

Meer over