Sony wil meer buiten Japan gaan produceren

Het Japanse elektronicaconcern Sony gaat drastisch reorganiseren. De organisatie moet platter, de hiërarchie moet verdwijnen en het bedrijf moet vooral ook bedrijfsonderdelen naar het buitenland verplaatsen....

AFP

TOKIO

Sony is veel later dan zijn Japanse concurrenten begonnen met het overhevelen van produktie naar het buitenland. Twee jaar geleden vond nog slechts 35 procent van de produktie buiten de eigen landsgrenzen plaats. Volgend jaar moet dat al 50 procent zijn.

Volgens Tamotsu Iba, de financiële man van het concern, is Sony erg gevoelig voor wisselkoersveranderingen, omdat zijn produktie voor het merendeel in Japan plaatsvindt en het concern 70 procent van de omzet in het buitenland haalt. De hoge koers van de yen valt daardoor extra nadelig uit. Het concern leed vorig jaar een verlies van 4 miljard gulden.

De nieuwe strategie heeft gevolgen voor de Japanse vestigingen. Zeker is al dat een fabriek in Fujisawa, waar overheadprojectors worden gemaakt, dicht. Sony brengt de meeste van de zeshonderd werknemers in een fabriek dertig kilometer verderop onder. Verder gaat een groot deel van de research uit Japan weg.

Meer over