Sony wil één op de tien banen schrappen

Het Japanse elektronicaconcern Sony schrapt de komende vier jaar wereldwijd 10 procent van zijn 170 duizend arbeidsplaatsen. Sony-topman Idei kondigde gisteren maatregelen aan waarmee de onderneming zijn winstgevendheid hoopt te verbeteren....

Het bedrijf wil het aantal productievestigingen met vijftien verminderen tot 55. Daarnaast zal het aantal divisies worden teruggebracht van tien naar vier. Voortaan zal ook Sony Computer Entertainment, maker van de goedverkopende PlayStation spelcomputers, tot de kerndivisies gaan behoren.

De herstructureringen zullen Sony-bedrijven treffen in Europa, Azië en de VS. Een woordvoerder van het hoofdkantoor van Sony Nederland in Badhoevedorp, waar bijna vijfhonderd mensen werken, vreest de reorganisatie niet. 'Wij zijn een verkooporganisatie. De personeelreducties liggen vooral in de productiesfeer.'

Drie meerderheidsdeelnemingen, Sony Music Entertainment, Sony Chemicals en Sony Precision Technology worden binnen een jaar van de beurs gehaald. De overige aandeelhouders krijgen in ruil daarvoor aandelen Sony Corp, zodat de bedrijven 100 procentsdochters van Sony worden.

De recessie in Japan heeft de resultaten van Sony, dat een omzet heeft van circa 78 miljard gulden, sterk onder druk gezet. Vooral de hoge koers van de yen en een felle prijzenslag speelden Sony parten. Concurrenten NEC, Hitachi en Toshiba kondigden al eerder reorganisaties aan.

Sony kondigde tegelijk met de saneringen een intensivering aan van de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Het bedrijf wil zich meer gaan toeleggen op interactie tussen consumentenproducten. De nadruk zal daarbij komen te liggen op de mogelijkheden van het Internet, en minder op de productie van elektronica.

Beleggers reageerden enthousiast op de plannen van Sony. Het aandeel aan de beurs van Tokyo sloot gisteren bijna 9 procent hoger. Kritische analisten wijzen onder meer op Sony's grote afhankelijkheid van spelcomputers. Circa de helft van de concernwinst komt uit de verkoop van PlayStation.

Meer over