Sony gaat dvd's op papier persen

Sony werkt aan een een dvdschijf die grotendeels uit papierbestaat. De dvd wordt gebaseerd op de Blu-ray-technologie die het Japanse elektronicaconcern onder meer met Philips heeft ontwikkeld....

Bij de huidige generatie dvdschijven wordt de reflecterende laag van de disc op een sterke plastic onderlaag aangebracht. Gebruik van papier kan de productiekosten fors terugbrengen, stelt Sony.

De nieuwe schijfjes lenen zich dan ook goed voor promotiemateriaal, waarbij de levensduur van een schijfje minder belangrijk is. Een ander voordeel is dat de 'papieren' opslagmedia makkelijker kunnen worden vernietigd. Dat helpt bij de geheimhouding van gegevens, maar ook in het verminderen van de afvalberg.

Blue-ray is een technologie waarbij de opslagcapaciteit van een dvd fors wordt opgerekt. Past om een enkellaags dvd 4,7 gigabyte aan informatie, op Blu-ray vijf keer zo veel.

Sony ontwikkelt de nieuwe dvd's in samenwerking met het Japanse bedrijf Toppan Printing. Een werkend prototype is al gereed, maar het zal nog enkele jaren duren voordat de papieren schijven in massaproductie worden genomen.

Meer over