Sonnenberg schenkt zijn kunst aan het museum Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een particuliere schenking gekregen ter waarde van 30 miljoen euro. Het gaat om vijftien werken, voornamelijk schilderijen, uit de privé-verzameling van Hans Sonnenberg oftewel 'Mr. Delta'. Sonnenberg (84) is oprichter en eigenaar van de Rotterdamse galerie Delta en fervent kunstverzamelaar.

AMSTERDAM - Tot de schenking horen werken van Cobra-kunstenaars Constant en Karel Appel, van de Italiaanse Zero-kunstenaar Piero Manzoni, van de Amerikaanse en Britse popart-kunstenaars Claes Oldenburg, Allen Jones en David Hockney, naast twee schilderijen van de Amerikaanse graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat.

Het leeuwendeel van de waarde komt op conto van de schilderijen Kings of Egypt II en III uit 1982 van Basquiat. Deze schilderijen zijn tien miljoen euro per stuk waard. Sonnenberg kocht ze in 1982 voor 4.500 dollar per stuk.

Sonnenberg koos de werken voor de schenking zelf uit, zegt hij. Het idee ontstond tien jaar geleden: 'Ik heb geen kinderen om ze aan na te laten en Nederland kent zo veel liefdadigheidsinstellingen dat ik niet kon kiezen,' zegt hij. Bovendien wil hij met zijn schenking het museum steunen in de stad waarin hij woont en zijn geld heeft verdiend. 'Ik hoop dat meer verzamelaars mijn voorbeeld volgen.'

Met zijn schenking zet Sonnenberg de Rotterdamse traditie van het mecenaat voort. De collectie van het Boijmans is gevormd door grote schenkingen. Sonnenberg heeft de werken aan de Stichting Boijmans Van Beuningen geschonken, niet aan de gemeente en bedongen dat ze niet mogen worden verkocht.

Directeur Sjarel Ex van het museum noemt de schenking een prachtige aanvulling op de collectie van het museum. 'Met de Basquiats heeft het Boijmans nu een mooie groep werken van deze vroeg overleden kunstenaar, de Britse popart en Cobra waren in het Boijmans nauwelijks vertegenwoordigd.

undefined

Meer over