Soms is het relatief, toptrainer zijn

Nog een keer dan: Dick Advocaat en Zenit St. Petersburg. Maar die is toch ontslagen, een maand geleden? Ja, maar hij was weer terug, voor even dan.

We hoorden het verhaal van Bert van Lingen, die na het eerdere vertrek van Cor Pot een tijdje assistent was van Advocaat. Hij verdween dus mét Advocaat en heeft nu tijd om de verrichtingen van zijn vrouw Vera Pauw te volgen, die bondscoach is van de nationale vrouwenploeg. We troffen Van Lingen dus in Lahti, waar de leeuwinnen zich plaatsten voor de kwartfinales.

Van Lingen vertelde over donderdag 27 augustus, over de dag van Zenit ¿ Nacional Madeira, in de laatste voorronde van de Europa League. Het regende onophoudelijk in het Petrovski Stadion. En het publiek nam ook afscheid van trainer Dick Advocaat, die het kampioenschap in 2007 na 23 jaar weer naar de tweede stad van Rusland had gebracht, die de UEFA Cup had gewonnen en de Supercup.

Van Lingen krijgt kippenvel als hij aan het afscheid denkt. Alle toeschouwers droegen een oranje ballon. En daar was Dick. Gezeten in een open witte Bentley reed hij het stadion binnen, waar de aanhang hem minutenlang toejuichte. Voorzitter Foersenko wilde hem bedanken voor zijn werk, maar werd op hartstochtelijke wijze uitgefloten. Foersenko ontsloeg de toekomstige bondscoach van België, omdat de resultaten de laatste tijd tegenvielen.

Wat dat aangaat is er weinig veranderd. Nacional scoorde vlak voor tijd en Zenit, recent een van de best voetballende teams in Europa, was uitgeschakeld voor de groepsfase van de Europa League, door een modale Portugese club. Of je nu Advocaat heet of Davidov, zijn opvolger, als de beste spelers (Arsjavin, Progrebnjak, Timosjoek) vertrekken of geblesseerd zijn (de Portugees Danny), is het bereiken van de top bijna een utopie.

Wat dat aangaat is het allemaal nogal relatief, toptrainer zijn. Robben komt naar Bayern, geeft zijn medespelers een hand, traint één keertje mee en bevrijdt trainer Van Gaal van de dreigende crisis. Eigenlijk is het ook wel leuk zo.

Willem Vissers

Meer over