Soms blijft het gissen of bio ook echt biologisch is

Is een hand met een blaadje genoeg om te weten of wattenschijfjes van biokatoen zijn gemaakt?

Cotton Bio wattenschijfjes Beeld
Cotton Bio wattenschijfjesBeeld

Vrijwel iedere Nederlandse vrouw gebruikt wattenschijfjes om de make-up te verwijderen? Dat is wel een bron van zorg: de schijfjes zijn gemaakt van katoen. Katoen is een natuurvezel, maar ook het meest milieubelastende gewas ter wereld. De teelt slurpt water, onkruidbestrijders en insecticiden. De schijfjes recyclen kan niet en dus verdwijnen ze na gebruik in de prullenbak, of erger, via de wc in het riool, waar de waterzuiveringsmaatschappijen ze er weer uit moeten vissen.

Biologisch geteelde katoen is beter. Er worden bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. 'Groene' webwinkels en The Bodyshop verkopen al langer wattenschijfjes van biokatoen, vaak gecertificeerd door de betrouwbare organisatie Ecocert. Maar omdat de termen 'biologisch' en 'organic' in relatie tot landbouwproducten zoals katoen zijn beschermd, is de aanduiding 'van 100 procent biologisch katoen/organic cotton' ook voldoende.

Sinds kort heeft ook drogisterij Kruidvat 'Cotton Bio Wattenschijfjes', 'gemaakt van 100 procent katoen'. Volgens Kruidvat zijn de schijfjes biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk geproduceerd, zuurstof gebleekt en chloorvrij.

null Beeld
Beeld

Product Cotton Bio wattenschijfjes

Prijs €0,95 voor 80 stuks

Verkrijgbaar Kruidvat

Oordeel 3 sterren

Afgezien van het feit dat de kreet 'biologisch afbreekbaar' niks zegt en alle textiel en verwante artikelen tegenwoordig chloorvrij en zuurstof gebleekt zijn, blijft de vraag: zijn die wattenschijfjes van biologisch katoen of niet? Dat staat namelijk nergens. Op de verpakking staan alleen wat nietszeggende onzinmerkjes: een boompje en een handje met een blaadje. Klassieke greenwashing?

Navraag

Bij navraag zegt Kruidvat dat de schijfjes van biologisch katoen zijn gemaakt. Waarom staat dat er dan niet op? 'Er is geen keurmerk of eenduidige definitie van biologisch voor katoen', zegt Kruidvat. 'Het enige keurmerk dat we zouden kunnen gebruiken, is GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd door Ecocert.' Waarom staat dát er dan niet op? 'GOTS is nauwelijks bekend in Nederland waardoor het hier geen meerwaarde heeft. Ook gezien de kosten voor dit keurmerk hebben wij hier niet voor gekozen. Wij willen het prijsniveau zo aantrekkelijk mogelijk houden.'

Toegegeven, de Kruidvat-wattenschijfjes zijn spotgoedkoop. En ja, als het erop staat, moet je er - terecht - voor betalen. Maar nu misleidt en onderschat Kruidvat de consument. Want hoe weet je nu of de claims kloppen? GOTS en Ecocert zijn op internet door iedereen te vinden. Zo blijft het gissen of 'bio' ook echt 'biologisch' is.

Meer over