'Sommigen zijn seksverslaafd, ik ben verslaafd aan koken'

De smaak van chefkok Tjitze van der Dam (29)

Eva de Waal
null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Als chefkok bij het INK Hotel in Amsterdam werk je gemiddeld 60 uur per week. Heb je nog tijd voor andere dingen?

'Voor mij kan het niet druk genoeg zijn. Mijn dag begint tussen tien en elf uur 's ochtends, dan overleg ik met de leidinggevenden. Anderen zijn om vijf uur 's middags klaar met hun werkdag, maar dan duik ik pas de keuken in. Ik kook de hele avond, om rond twee uur naar bed te gaan. Soms knalt mijn kop eraf, maar ik werk nu eenmaal liever lang. Een werkdag van zeven uur vind ik maar suf.'

Wow, workaholic!

'Sommige mensen zijn seksverslaafd, ik ben verslaafd aan koken. Dat geeft mij adrenaline. In die zin is koken voor mij het nieuwe seksen.'

Arme vriendin.

'Evelien werkt ook in de horeca, dus zij begrijpt mij. Zij komt geregeld later thuis dan ik en het is soms lastig om wakker te blijven tot zij naast mij in bed kruipt. Maar als we vrij zijn, gaan we goed uit eten. We gaan graag naar De Bokkedoorns in Overveen en De Compagnon in Amsterdam.'

Smaakt het eten van anderen jou wel?

'Ik ben een echte viseter, maar in een restaurant bestel ik meestal toch een biefstuk. Dat kunnen de meeste koks smaakvoller bereiden dan vis.'

Gek op:

'Het bereiden van een mooie, vette Franse saus. Dat is koken met gevoel: lang genoeg inkoken en voldoende boter toevoegen.'

Thuis kook ik het liefst:

'Ik heb een parel van een keuken, maar ik gebruik het koffieapparaat nog het meest. Ik ben namelijk absoluut geen ochtendmens. Als ik wakker word, heb ik een sloot koffie nodig, geen goed gesprek.'

Liever niet:

'Ik eet alles, maar slakken zijn niet mijn ding.'

Meer over