Sommige nieuwe Griekse ministers zijn zelfs 'marktvriendelijk'

De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras heeft vooral hoogleraren gekozen als ministers in zijn kabinet. Trouwere en radicalere leden uit zijn linkse Syriza-partij kregen minder prominente rollen in de nieuwe Griekse regering.

Sarah Venema
De kersverse Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis. Beeld AFP / Louisa Gouliamaki
De kersverse Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis.Beeld AFP / Louisa Gouliamaki

De prominente hoogleraar economie Yanis Varoufakis is de nieuwe Griekse minister van Financiën geworden. De door financiële dagbladen als 'marktvriendelijk' bestempelde hoogleraar politieke economie Giorgos Stathakis kreeg het ministerie van Economie. Beiden zijn felle tegenstanders van de huidige Europese bezuinigingslijn en vinden dat de Griekse staatsschuld gedeeltelijk moet worden kwijtgescholden.

De enige Syriza-politicus met ervaring als minister is Yannis Dragasakis. Dit 63 jaar oude lid van de communistische partij is benoemd tot vicepremier. Hij gaat de onderhandelingen met de Europese Unie voeren.

Sterke banden creëren met Rusland en China

De Griekse bankaandelen daalden dinsdag en analisten voorspellen een spannende vergadering van Europese ministers van Financiën op 16 februari. Twee dagen nadat de Grieken via de stembus het einde van de bezuinigingen eisten, hebben ze een regering gekregen die in Europa een harde vuist zal maken.

Niet alleen de economische lijn van de nieuwe Griekse regering kan leiden tot botsingen met de rest van Europa, maar ook het buitenlandbeleid. Tsipras is geen voorstander van sancties tegen Rusland. Griekse ambtenaren zeiden tegen The Wall Street Journal dat de nieuwe Griekse premier dinsdag al weigerde een hard geformuleerde verklaring tegen Rusland te onderschrijven, die de Europese leiders eerder op de dag hadden opgesteld.

Ook de nieuwe minister van Defensie Panos Kammenos, leider van de nationalistische partij Onafhankelijke Grieken, zei onlangs dat het voor de toekomst van Griekenland goed is om sterke banden te creëren met Rusland en China.

Minder ministers

De nieuwe premier, die dinsdag volgens de Griekse kranten een geheel leeggehaalde ambtswoning aantrof waar zelfs de zeep uit de wc's was verdwenen en een wifi-code ontbrak, heeft het aantal ministers verlaagd van 16 naar 10. Daarnaast zijn er drie ministers aangesteld met speciale portefeuilles, zoals de strijd tegen belastingontduiking.

De eerste zet van de nieuwe regering wordt volgens de Griekse krant Kathimerini een verhoging van het minimumloon naar 751 euro per maand. Ook zal de regering de 300 duizend armste Griekse gezinnen gratis elektriciteit geven. De Grieken zijn hard geraakt door de bezuinigingen die de regering maakte in ruil voor 240 miljard euro aan noodleningen. Een op de drie Grieken leeft onder de armoedegrens.

Volgens Kathimerini ondersteunt de kleine rechtste partij Onafhankelijke Grieken het economische programma van de radicaal-linkse Syriza-partij. In ruil voor die steun ziet Syriza af van plannen die voor de conservatieve partij taboe zijn, zoals het vergroten van de scheiding tussen de staat en de Orthodoxe kerk.

Meer over