Sombermans solo

Internetkunstenaar, dat is Han Hoogerbrugge.

De stripheer in zwart pak die met dito humor de wereld beziet, is zijn alter ego. V stelt vijf vragen, hij antwoordt in strips.

De 48-jarige tekenaar Han Hoogerbrugge studeerde van 1983 tot 1988 als schilder aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Toen in het midden van de jaren '90 het internet opkwam, verruilde hij zijn kwast voor een muis en werd hij 'digital artist', kunstenaar op internet. Van 1998 tot 2001 publiceerde hij een reeks zelfportretten, genaamd Neurotica, op de site Modern Living. In 2002 werd de reeks opgevolgd door Nails: een serie korte flashfilmpjes. Sinds 2008 heeft hij dagelijks een strip op zijn site Pro Stress.

In het Rotterdamse TENT is tot 18 maart de eerste grote solo-expositie van Han Hoogerbrugge te zien: La Grande Fête des Voyeurs. Hij is een prominent voorbeeld van de crossmediale kunst door zijn combinatie van tekeningen, animaties, films en comics. Hij is te zien op festivals, popconcerten en in kranten en magazines. Hij exposeerde eerder onder andere in het Centraal Museum Utrecht, het Design Museum Londen, op het Ciberart Festival Bilbao en in het American Museum of the Moving Image in New York.

VRAAG 1

Wie ben jij?

VRAAG 2

In je animaties en illustraties onderzoek je je eigen neuroses en emoties.

Waar ben je bang voor?

VRAAG 3

Een van de motto's op je site is deze, van Sydney Harris: When I hear somebody sigh 'life is hard', I am always tempted to ask: 'compared to what?'

Welke uitspraken inspireren jou nog meer?

VRAAG 4

O. Verlast heet een van je alter ego's. Een man die overal last van heeft.

Wat ergert jou het meest?

VRAAG 5

Je werk is humoristisch, maar maakt ook somber.

Hoe ziet geluk eruit?

undefined

Meer over