Sombere beurzen na sombere voorspelling van bankpresident Draghi

STEMMING

Beleggers hadden donderdag genoeg reden om te somberen. Centralebankpresident Mario Draghi kwam met een weinig opwekkende vooruitblik op de ontwikkeling van de Europese economie. De verlaging van het belangrijkste rentetarief in de Eurozone tot 0,75 procent was volgens de financiële markten geen afdoende stimulans om het tij te keren. Tegelijkertijd liepen de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties weer verder op. Voor tienjarige leningen moet de Spaanse overheid inmiddels alweer 6,8 procent rente betalen, tegen 6,4 procent gisteren aan het begin van de dag. De Italiaanse rente op staatsobligaties steeg van 5,8 naar 6 procent. Enig lichtpuntje vormden berichten uit Ierland. Het land wist 500 miljoen euro op te halen met de uitgifte van leningen voor drie maanden. Het was voor het eerst sinds 2010 dat Ierland geld leende op financiële markt. De rente op Ierse staatsobligaties steeg toen zo hard dat het land aan het infuus moest van Brussel.

INDICES

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,6 procent lager op 312,97 punten. In Parijs en Frankfurt verloren de hoofdgraadmeters respectievelijk 1,2 procent en 0,5 procent. Londen wist het met een klein winstje van 0,1 procent net droog te houden. In de VS kleurden de voorsnaamste graadmeters ook rood. De Dow Jones-index verloor 0,36 procent en sloot op 12.896,67 punten. De S&P500 leverde 0,33 procent in.

PHILIPS

In de AEX was Philips met een bescheiden plus van 0,4 procent een van de weinige stijgers. De onderneming meldde een omvangrijke medische order te hebben getekend met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

BAM BOUWBEDRIJF

BAM behoorde met een verlies van 3 procent tot de sterkere dalers. Rabobank stelde in een analistenrapport forse afschrijvingen op de vastgoedtak van de bouwer te verwachten.

FINANCIALS

Op Wall Street kregen met name de banken forse klappen. JP Morgan Chase bungelde onderaan met een verlies van 4,1 procent, gevolgd door Bank of America: min 2,85 procent.

undefined

Meer over