Sollicitatieplicht voor ouderen verdeelt Kamer

De Tweede Kamer is verdeeld over een eventuele herinvoering van sollicitatieplicht voor oudere werklozen. PvdA en CDA verklaren zich tegen zolang ouderen door werkgevers nog steeds worden geweerd bij sollicitaties en bij reorganisaties als eersten afvloeien....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De vrijstelling geldt voor ontvangers van een WW-uitkering ouder dan 57,5 jaar. Volgens de VVD maakt het bedrijfsleven gebruik van de regeling door bij reorganisaties vooral ouderen te ontslaan. Werknemers tekenen daar geen verzet tegen aan omdat ze niet hoeven te solliciteren en de werkgever vaak een aanvulling op hun WW betaalt. VVD-kamerlid Van Hoof veronderstelt dat werknemers dat niet meer accepteren als ze voortaan wel naar het arbeidsbureau moeten.

De kwestie is in discussie na opmerkingen van minister Wijers van Economische Zaken. Volgens Wijers moeten werknemers meer prikkels krijgen om te (blijven) werken. Wijers maakt zich zorgen over de, in internationale vergelijking, lage arbeidsparticipatie van oudere werknemers. Er is politiek brede steun voor een wettelijk verbod op leeftijdsdiscriminatie. Een voorstel daartoe is deze week naar de Tweede Kamer gezonden.

Meer over