Soja brengt gouden tijden in Rosario

ALLART HOEKZEMA

ROSARIO - De hoge graanprijzen op de wereldmarkt geven de Argentijnse stad Rosario een grote rijkdom. Immense, moderne kantoor- en woontorens, met een fraai uitzicht op de rivier de Paraná, waar de vrachtschepen volgeladen met soja varen, verrijzen in Argentiniës centrum van de machtige landbouwindustrie, 300 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires.

Rosario, de geboortestad van Ernesto 'Che' Guevara en voetbalvedette Lionel Messi, verandert dankzij de hausse, die het gevolg is van de grote aanvoer van soja, in een indrukwekkende metropool. In het centrum staan zakentorens met meer dan veertig verdiepingen, terwijl in de gerenoveerde wijk Puerto Norte mooie wooncomplexen worden gebouwd.

'Het lijkt wel of het hier eeuwig zomer is. Iedereen wil investeren. Ik weet niet waar het plafond ligt', zegt Frederico Ortega, eigenaar van het makelaarsbureau Rosental in Rosario, die erop wijst dat de grondprijzen in en rond de stad zijn gestegen van 1.000 dollar per vierkante meter in 2006 naar 3.000 dit jaar. 'Degenen die onroerend goed kopen, kunnen boeren zijn, maar ook bijvoorbeeld mensen die landbouwmachines verkopen of werkzaam zijn in een andere gerelateerde branche.'

Scherpe contrasten

Projectontwikkelaars en bouwers beleven gouden tijden, maar de spiegelende gebouwen contrasteren sterk met de precaire volksnederzettingen in de buitenwijken. De 'chabolas' (krotten) in Rosario zijn het symbool van een structurele armoede onder de lagere klassen die nog altijd niet is uitgeroeid.

Dante Silva, directeur van Abeceb, een economisch adviesbureau met vestigingen in Buenos Aires, Córdoba en Rosario, zegt evenwel dat ook de armen beginnen te delen in de landbouwvoorspoed. 'Met pittige belastingen op de graanproductie en -export weet de regering de rijkdom veel beter te verdelen dan in het verleden', verklaart Silva.

Adviesbureau Abeceb heeft onlangs een studie uitgebracht met cijfers van de sojasector. Argentiniës jaarlijkse oogst van deze lucratieve 'commodity' is met 67 procent toegenomen in de laatste tien jaar. De sojaexport steeg vorig jaar naar 17,1 miljard dollar, bijna vier keer zo veel als de buitenlandse verschepingen in 2001. Het gewas was goed voor ruim een kwart van Argentiniës totale uitvoer van 68,5 miljard dollar in 2010. Meer dan 70 procent van de landbouwexport in het land wordt ingescheept in Rosario.

Recordomzet

De sojaproductie is in 2011 bijna 50 miljoen ton groot. Dat betekent opnieuw een 'historisch' jaar voor de producent van landbouwmaterieel Carlos Meniavere. Zijn bedrijf Apache verwacht met zijn felrode zaai- en oogstmachines - met een prijskaartje van ruim 75.000 dollar - een recordomzet te draaien. Apaches relatief lage productiekosten hebben geleid tot deals met kopers in Brazilië, Venezuela, Rusland en andere markten.

'We zullen dit jaar zeker 400 eenheden verkopen. Inmiddels exporteren we naar tien landen', zegt Meniavere, wiens bedrijf is gevestigd in Las Parejas, niet ver van Rosario, in het hart van Argentiniës graangordel. Hij promootte zijn producten onlangs op La Rural, een jaarlijkse landbouwbeurs in Buenos Aires. 'De sfeer was euforisch. Iedereen doet goede zaken', aldus Meniavere.

De consumptie in de detailhandel en de aanschaf van luxegoederen ondergaan eveneens een forse stijging in Rosario. 'Dit is de stad met de grootste Mercedesdichtheid in Latijns-Amerika. Vooral de Mercedes C-klasse doet het enorm goed', zegt Juan Carlos Rosetti, die zich sinds een paar jaar heeft toegelegd op de verkoop van luxeauto's, dicht bij het stedelijke industriepark, waar de grote sojaverwerkende fabrieken staan. 'De Toyota Hilux pick-up is het meest gevraagde model onder de landbouwproducenten', verklaart Jorge Giorgi, eigenaar van de firma Giorgi Automotores. 'Ze zijn niet aan te slepen. We hebben wachtlijsten van twee tot vier maanden.'

Ook in de kantoren van de associatie van agrarische coöperaties Coninagro, in de zone van het stadspark Independencia, is de stemming uitstekend. De Coninagro lag drie jaar geleden, met drie andere machtige nationale landbouworganisaties, nog lelijk overhoop met de regering van president Cristina Fernández de Kirchner. Het staatshoofd wilde de heffingen op de sojaexport fors verhogen. 'De kortsluiting met Cristina is verdwenen', zegt Carlos Garetto, voorzitter van Coninagro. 'De regering is veel verzoenender geworden, want ze heeft ons hard nodig. Dankzij de stuwkracht van de sojaindustrie kan de president zich een expansief uitgavenbeleid veroorloven.'

President Fernández de Kirchner verklaarde zelf onlangs: 'Als regering moeten we de claims van de agrarische sector begrijpen.' Ze heeft het impopulaire staatsagentschap Oncca ontmanteld, dat zich intensief bemoeide met de graanuitvoer. In haar nieuwe ambtstermijn belooft de president een 'constante dialoog' met de boeren.

Afhankelijk van soja

Binnen- en buitenlandse waarnemers prijzen de dynamiek van de Argentijnse economie, ook al wijzen velen op het gevaar van een te grote afhankelijkheid van de export van granen, vooral soja.

Economisch adviseur Dante Silva vindt het 'logisch' dat 42 procent van Argentiniës zaailand wordt gebruikt voor sojateelt. 'Wie kan de verleiding van de monocultuur weerstaan wanneer soja ruim 500 dollar per ton noteert op de wereldmarkt? Het brengt echter risico's met zich mee', zegt hij.

Silva moet er niet aan denken wat er gebeurt als de globale economische turbulentie zich vertaalt in lagere prijzen voor soja. 'Dan stort ons systeem in', vreest hij. Aan de wand in zijn kantoor hangt een beeldje van de Maagd van Rosario, de beschermvrouw van de stad.

undefined

Meer over